Сочи Автодром

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Сочи Автодром
Схема Сочи Автодром

Сочи Автодром (първоначално известна като Сочи Интернешънъл) е писта за провеждане на автомобилни състезания в Сочи, Русия. Проектираната от германския архитект Херман Тилке писта с дължина 5853 km се намира в Олимпийския парк Сочи, на самия бряг на Черно море, и комбинира градско трасе със специално изградени за състезателни цели участъци.

Сочи Автодром е открита скоро след провеждането на Зимните олимпийски игри през 2014 г. и от същата година е домакин на състезанието за Голямата награда на Русия от световния шампионат на Формула 1. По този начин пистата става третата най-дълга в календара на Формула 1, след Спа-Франкоршан в Белгия и Силвърстоун във Великобритания.

Първото състезание за Голямата награда на Русия от Формула 1 се провежда на 12 октомври 2014 г. и е спечелено от британския пилот Люис Хамилтън с Мерцедес. Втори завършва другият пилот на отбора Нико Розберг, което носи на Мерцедес първа в историята им Световната титла при конструкторите.

Изграждането на Сочи Автодром продължава традицията на Голямата награда на Русия след 100-годишно прекъсване и бележи края на 30-годишна кампания и няколко неуспешни опита за възстановяване на състезанието, включително планове за учредяване на Голяма награда на Съветския съюз още от 1983 г., които са изоставени.

Победители в Гранд При на Русия във Формула 1

Година Пилот Конструктор Статистика
2017 Flag of Finland.svg Валтери Ботас Мерцедес Статистика
2016 Flag of Germany.svg Нико Росберг Мерцедес Статистика
2015 Flag of the United Kingdom.svg Луис Хамилтън Мерцедес Статистика
2014 Flag of the United Kingdom.svg Луис Хамилтън Мерцедес Статистика

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]