Александър Везенков

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Disambig.svg Тази статия е за българския общественик. За баскетболиста със същото име вижте Александър Везенков (баскетболист). За други значения вижте Александър Везенков (пояснение).

Александър Везенков
общественик
Роден
Починал
1918 г. (50 г.)

Учил в Одески национален университет

Александър Петров Везенков е български общественик.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Везенков е от крушевската фамилия Везенкови - син на Петър Везенков, племенник на Стоян Везенков и Константин Везенков и братовчед на Владимир Везенков. Роден е в Крушево. Емигрира в Русия през Букурещ, но не успява да се запише във Военномедицинската академия в Санкт Петербург и се записва в Московския университет (1899). Прехвърля се в Юридическия факултет на Новоросийския университет в Одеса (1891 – 1895). Организира група оперни и драматични артисти в 1908 година, която прераства в Руски драматичен театър, на който той е директор. Театърът му гостува в славянските държави (1910 – 1911).

На 1 март 1913 година заедно с Димитър Чуповски, Наце Димов и Гаврил Константинович подписва Меморандум на македонската емиграция в Петроград, с който се иска формиране на независима държава[1] на територията на историко-географската област Македония. Меморандумът заедно с цветна карта на Македония, изработена от Чуповски, е изпратен на Лондонската конференция.[2] През май 1913 година изнеся доклад в Дружеството на славянската солидарност на тема: „Ролята на македонското население в Балканските войни и неговото отношение към съюзниците.“[3]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. „Македонски Глас“ - Орган на приврзаниците на независна Македонија, бр. 1, 9 јуни 1913 г.
  2. Ристовский, Блаже. Димитрий Чуповский и македонское национальное сознание, ОАО Издательство „Радуга“, Москва, 1999, с. 79.
  3. Македонска енциклопедија, том I. Скопје, Македонска академија на науките и уметностите, 2009. ISBN 978-608-203-023-4. с. 253. (на македонска литературна норма)
     Портал „Биографии“         Портал „Биографии          Портал „Македония“         Портал „Македония          Портал „История на България“         Портал „История на България          Портал „Османска империя“         Портал „Османска империя          Портал „Руска империя“         Портал „Руска империя