Алф

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Алф
ALF
Жанр Ситком
Създател(и) Том Пачет
Актьори Пол Фуско
Макс Райт
Ан Шедийн
Андреа Елсън
Бенджи Грегъри
Джон ЛаМота
Лиз Шеридан
Страна Флаг на САЩ САЩ
Език Английски
Сезони 4
Епизоди 102 (списък с епизоди)
Продукция
Изпълнителен продуцент Том Пачет
Пол Фуско
Времетраене 23 – 24 минути
Разпространение
ТВ Канал NBC
Излъчване 22 септември 1986 г. – 24 март 1990 г.
Външни препратки
Страница в IMDb

„Алф“ (на английски: ALF) е американски ситком, продуциран от NBC между 1986 и 1990 г. Той е вдъхновен от филма „Извънземното“ и го пародира.

Мичу Месарош е актьорът в костюма на Алф. Пол Фуско управлява куклата Алф, озвучава гласа на Алф, и е един от продуцентите.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Главният герой се казва Гордън Шамуей и е дребен извънземен, който получава прякора Алф (от английски: A.L.F., или Alien Life Form, което означава „извънземна форма на живот“, а в първия епизод на сериала с българско озвучаване „АЛФ“ е преведено като „Алтернативна форма на живот“). Той е роден на 28 октомври 1756 г. в долната източна част на планетата Мелмак. Тази планета се намирала на шест парсека (или на близо 20 светлинни години) разстояние от звездния свръхкуп Хидра-Кентавър и имала зелено небе, синя трева и лилаво слънце.

Тялото на Алф е покрито с оранжева козина. Неговият нос е на вълнички, има седем стомаха, и обича да яде котки. Той ходил в гимназията 122 години и бил капитан на бейзболния отбор (играе се на лед с ракообразни вместо с топка).

Алф се разбил със своя космически кораб в гаража на семейство Танер – олицетворение на обикновеното американско четиричленно семейство от средната класа. Глава на семейството е чиновникът Уили, съпругата му Кейт е домакиня, а децата им са по-голямата Лин и по-малкият Брайън. Домашен любимец на семейството е котаракът Лъки.

Чудейки се какво да направят, семейство Танер допускат Алф в своя дом и го крият от НАСА, военните и своите любопитни съседи (особено семейство Ачмонек), докато той не поправи своя космически кораб. Става ясно, че Мелмак е избухнал и Алф е останал без дом. Той става постоянен член на семейството, въпреки че понякога създава главоболия със своите детински и лекомислени постъпки.

Край на разкриващата сюжета част.

Актьорски състав[редактиране | редактиране на кода]

Филм[редактиране | редактиране на кода]

През 1996 г. по американската телевизия ABC е излъчен 90-минутен филм „Проект: Алф“ (Project: ALF), който е краят на историята. Действието в него се развива 6 години след събитията в сериала и фокусира вниманието върху един учен и един военен, които измъкват Алф от правителството и го завеждат при милионер, строящ космически кораб, с помощта на който косматият извънземен ще може да напусне Земята.

В последния епизод от сериала Алф успява да се свърже със свои оцелели съпланетяни и да си уговори час и място на срещата, на която той трябва да се върне при тях. Разговорът обаче е засечен от ФБР и поради това Алф се оказва заобиколен от федерални агенти на самото поле, където трябва да се състои срещата. В този момент епизодът свършва и излиза надпис „Очаквайте продължение...“, като филмът е именно заключителното продължение на сериала.

Любопитно[редактиране | редактиране на кода]

  • Всеки един от епизодите в Алф е кръстен на някаква песен, и заглавието ѝ е свързано със сценария на съответния епизод.
  • На български език са издадени шест книги от Райнер Бютнер с истории по мотиви от сериала Алф.
  • Като дете Алф преживява тежка травма на главата, след като, докато мете шума, пада от дървото. Притежава и домашен любимец – трикрака веспа (порода мелмакско куче) на име Смръдльо. И днес оранжевият пришълец твърди, че кучетата на родната му планета са с по-добър дизайн от земните, защото не им се налага да вдигат крак при уриниране. Алф посещава колеж 63 години, следвайки (и почти завършвайки) психология и пешеходство.
  • Гордън Шамуей (известен на Земята като Алф) е кръстен на баба си Гордън – една от малкото жени на Мелмак, които могат да цепят дърва с уста. Бащата на Алф, Боб, когото всички наричат Бо за по-кратко, се слави с чувството си за хумор и с блестящата си имитация на сирене „Фета“. Гумър, чичото на Алф, е известен мелмакски актьор със запомнящи се роли в класиките „Котка върху горещ ламаринен поднос“, „Отнесени от рибата“ и „Близки свещи от най-лош вид“.
  • На Мелмак младият Шамуей сменя множество професии – работи за кратко като фотомодел, проваля се като stand-up комедиант (от този период е и знаменитата шега “Можеш да издухаш конкуренцията, можеш да си издухаш и носа, но не можеш да намериш рима на „ъглошлайф“!“). Опитва силите си като дилър на популярните автомобили „Флегма“, след което се преквалифицира в професионален играч на буилабейзбол. Тази игра много прилича на земния бейзбол, с незначителната разлика, че вместо бухалки се използват парчета риба. Алф изкарва прехраната си на игрището почти век като препъвач. Накрая отива на служба в Орбиталната гвардия като отговорник по поддръжка на санитарните възли. Там го обучават да управлява патрулен кораб, да стреля с бластер и да се оригва на три езика.
  • Алф се влюбва в Ронда, сервитьорка в орбиталното кафене, както и тя в него, но и двамата са твърде срамежливи, за да си признаят. На рождения си ден през 1984 Алф тъкмо духа свещичките на тортата в споменатото кафене, когато е повикан по радиостанцията да заеме бойна позиция. В момента, в който пали двигателя на кораба си, Мелмак избухва и взривната вълна го помита в открития космос. Две години Алф се лута сред звездите, докато накрая корабът му е засмукан от гравитацията на голяма синя планета. Така Алф се озовава сред останките от гаража на семейство Танер в предградията на Лос Анджелис, Калифорния, САЩ, планетата Земя.
  • Алф бързо успява да се почувства съвсем уютно в новата обстановка и се залавя да цивилизова явно изостаналите земляни. Обучава Брайън в някои основни мелмакски обичаи, но родителите му остават крайно недоволни, когато го заварват да маже котарака Лъки с фъстъчено масло. Това подтиква Кейт да наложи някои железни правила за престой на мелмаковци на американска територия: 1. Лъки НЕ Е за ядене!2. Ако някой позвъни на вратата, всеки, отговарящ на описанието нисък, космат, извънземен, е длъжен тутакси да се скрие в кухнята. 3. Всяка пакост се наказва с изгнание в гаража. 4. Никакви косми в хладилника!
  • След четири блажени години под покрива на семейство Танер съдбата на Алф се преобръща отново: в опит да се свърже с Австралия по радиото извънземното попада на честотата на космическия кораб на Скип и Ронда, които също са оцелели след катастрофата на Мелмак, купили са си собствена планета и го канят да дойде с тях. С натежали сърца Танерови го откарват на изоставено поле, откъдето Скип и Ронда трябва да го вземат. Но по петите на косматия симпатяга е и специален отряд от НАСА, който в последните минути на последния епизод на „АЛФ“ Consider Me Gone го обкръжава безмилостно, докато корабът на приятелите му бавно се отдалечава обратно към звездите.
  • Алф се разбива в къщата на Танерови през септември.

В България[редактиране | редактиране на кода]

В България сериалът придобива висока популярност. Първоначално е излъчен през 1989 г. по БНТ.[1] Ролите се озвучават от артистите Анета Сотирова, Надя Савова, Петя Миладинова, Нели Топалова, Гинка Шофелинова, Николай Цанков, Пенко Русев и Веселин Ранков.

Повторно излъчване прави по bTV през 2000 и 2006 г. На 27 юни 2012 г. сериалът започва наново, всеки делничен ден от 14:30.

През 2007 г. започва и по GTV, където е повтарян в края на 2008 г. и в началото на 2009 г.

На 26 декември 2008 г. по Нова телевизия е излъчен епизодът от две части „Специалната коледа на Алф“ като част от коледната им програма. Дублиращият състав е сменен и ролите се озвучават от артистите Даниела Йорданова, Силвия Русинова, Здравко Методиев, Илиян Пенев, Светозар Кокаланов и Пламен Манасиев.

На 14 септември 2009 г. сериалът започва повторно излъчване по Diema, всеки делник от 18:30 с повторение от 12:00 и завършва на 9 март 2010 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за