Алф

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Алф
ALF
Жанр Ситком
Създател(и) Том Пачет
Актьори Макс Райт
Ан Шедийн
Андреа Елсън
Бенджи Грегъри
Джон ЛаМота
Лиз Шеридан
Страна Флаг на САЩ САЩ
Език Английски
Сезони 4
Епизоди 102 (списък с епизоди)
Продукция
Изпълнителен продуцент Том Пачет
Пол Фуско
Времетраене 23-24 минути
Разпространение
ТВ Канал NBC
Излъчване 22 септември 1986 г. – 24 март 1990 г.
Външни препратки
Страница в IMDb

„Алф“ (на английски: ALF) е американска ситуационна комедия, продуцирана от NBC между 1986 и 1990 г. Тя е вдъхновена от филма „Извънземното“ и го пародира.

Мичу Месарос е актьорът в костюма на Алф. Пол Фуско управлява куклата Алф, озвучава гласа на Алф, и е един от продуцентите.

Фабула[редактиране | редактиране на кода]

Главният герой се казва Гордън Шамуей и е дребен извънземен, който получава прякора Алф (от английски: A.L.F., или Alien Life Form, което означава "извънземна форма на живот", а в първия епизод на сериала с българско озвучаване „АЛФ“ е преведено като "Алтернативна форма на живот"). Той е роден на 28 октомври 1756 г. в долната източна част на планетата Мелмак. Тази планета се намирала на шест парсека (или на близо 20 светлинни години) разстояние от звездния свръхкуп Хидра-Кентавър и имала зелено небе, синя трева и лилаво слънце.

Тялото на Алф е покрито с оранжева козина. Неговият нос е на вълнички, има седем стомаха, и обича да яде котки. Той ходил в гимназията 122 години и бил капитан на бейзболния отбор (играе се на лед с ракообразни вместо с топка).

Алф се разбил със своя космически кораб в гаража на семейство Танер - олицетворение на обикновеното американско четиричленно семейство от средната класа. Глава на семейството е чиновникът Уили, съпругата му Кейт е домакиня, а децата им са по-голямата Лин и по-малкият Брайън. Домашен любимец на семейството е котаракът Лъки.

Чудейки се какво да направят, семейство Танер допускат Алф в своя дом и го крият от НАСА, военните и своите любопитни съседи (особено семейство Ачмонек), докато той не поправи своя космически кораб. Става ясно, че Мелмак е избухнал и Алф е останал без дом. Той става постоянен член на семейството, въпреки че понякога създава главоболия със своите детински и лекомислени постъпки.

Край на разкриващата сюжета част.

Актьорски състав[редактиране | редактиране на кода]

Филм[редактиране | редактиране на кода]

През 1996 г. по американската телевизия ABC е излъчен 90-минутен филм „Проект: Алф“ (Project: ALF), който е краят на историята. Действието в него се развива 6 години след събитията в сериала и фокусира вниманието върху един учен и един военен, които измъкват Алф от правителството и го завеждат при милионер, строящ космически кораб, с помощта на който косматият извънземен ще може да напусне Земята.

В последния епизод от сериала Алф успява да се свърже със свои оцелели съпланетяни и да си уговори час и място на срещата, на която той трябва да се върне при тях. Разговорът обаче е засечен от ФБР и поради това Алф се оказва заобиколен от федерални агенти на самото поле, където трябва да се състои срещата. В този момент епизодът свършва и излиза надпис "Очаквайте продължение...", като филмът се явява именно заключителното продължение на сериала.

Любопитно[редактиране | редактиране на кода]

  • Всеки един от епизодите в Алф е кръстен на някаква песен, и заглавието ѝ е свързано със сценария на съответния епизод.
  • На български език са издадени шест книги от Райнер Бютнер с истории по мотиви от сериала Алф.
  • Като дете Алф преживява тежка травма на главата, след като, докато мете шума, пада от дървото. Притежава и домашен любимец – трикрака веспа (порода мелмакско куче) на име Смръдльо. И днес оранжевият пришълец твърди, че кучетата на родната му планета са с по-добър дизайн от земните, защото не им се налага да вдигат крак при уриниране. Алф посещава колеж 63 години, следвайки (и почти завършвайки) психология и пешеходство.
  • Гордън Шамуей (известен на Земята като Алф) е кръстен на баба си Гордън – една от малкото жени на Мелмак, които могат да цепят дърва с уста. Бащата на Алф, Боб, когото всички наричат Бо за по-кратко, се слави с чувството си за хумор и с блестящата си имитация на сирене “Фета”. Гумър, чичото на Алф, е известен мелмакски актьор със запомнящи се роли в класиките “Котка върху горещ ламаринен поднос”, “Отнесени от рибата” и “Близки свещи от най-лош вид”.
  • На Мелмак младият Шамуей сменя множество професии – работи за кратко като фотомодел, проваля се като stand-up комедиант (от този период е и знаменитата шега “Можеш да издухаш конкуренцията, можеш да си издухаш и носа, но не можеш да намериш рима на “ъглошлайф”!”). Опитва силите си като дилър на популярните автомобили “Флегма”, след което се преквалифицира в професионален играч на буилабейзбол. Тази игра много прилича на земния бейзбол, с незначителната разлика, че вместо бухалки се използват парчета риба. Алф изкарва прехраната си на игрището почти век като препъвач. Накрая отива на служба в Орбиталната гвардия като отговорник по поддръжка на санитарните възли. Там го обучават да управлява патрулен кораб, да стреля с бластер и да се оригва на три езика.
  • Алф се влюбва в Ронда, сервитьорка в орбиталното кафене, както и тя в него, но и двамата са твърде срамежливи, за да си признаят. На рождения си ден през 1984 Алф тъкмо духа свещичките на тортата в споменатото кафене, когато е повикан по радиостанцията да заеме бойна позиция. В момента, в който пали двигателя на кораба си, Мелмак избухва и взривната вълна го помита в открития космос. Две години Алф се лута сред звездите, докато накрая корабът му е засмукан от гравитацията на голяма синя планета. Така Алф се озовава сред останките от гаража на семейство Танер в предградията на Лос Анджелис, Калифорния, САЩ, планетата Земя.
  • Алф бързо успява да се почувства съвсем уютно в новата обстановка и се залавя да цивилизова явно изостаналите земляни. Обучава Брайън в някои основни мелмакски обичаи, но родителите му остават крайно недоволни, когато го заварват да маже котарака Лъки с фъстъчено масло. Това подтиква Кейт да наложи някои железни правила за престой на мелмаковци на американска територия: 1. Лъки НЕ Е за ядене!2. Ако някой позвъни на вратата, всеки, отговарящ на описанието нисък, космат, извънземен, е длъжен тутакси да се скрие в кухнята. 3. Всяка пакост се наказва с изгнание в гаража. 4. Никакви косми в хладилника!
  • След четири блажени години под покрива на семейство Танер съдбата на Алф се преобръща отново: в опит да се свърже с Австралия по радиото извънземното попада на честотата на космическия кораб на Скип и Ронда, които също са оцелели след катастрофата на Мелмак, купили са си собствена планета и го канят да дойде с тях. С натежали сърца Танерови го откарват на изоставено поле, откъдето Скип и Ронда трябва да го вземат. Но по петите на косматия симпатяга е и специален отряд от НАСА, който в последните минути на последния епизод на “АЛФ” Consider Me Gone го обкръжава безмилостно, докато корабът на приятелите му бавно се отдалечава обратно към звездите...
  • Алф се разбива в къщата на Танерови през Септември.

В България[редактиране | редактиране на кода]

В България сериалът придобива висока популярност. Първоначално е излъчен през 1989 г. по БНТ.[1] Ролите се озвучават от артистите Анета Сотирова, Надя Савова, Петя Миладинова, Нели Топалова, Гинка Шупелинова, Николай Цанков, Пенко Русев, Веселин Ранков.

Повторно излъчване прави по bTV през 2000 г. и през 2006 г. На 27 юни 2012 г. сериалът започва наново, всеки делничен ден от 14:30.

През 2007 г. започва и по GTV, където е повтарян в края на 2008 г. и в началото на 2009 г.

На 26 декември 2008 г. по Нова телевизия е излъчен епизодът от две части „Специалната коледа на Алф“ като част от коледната им програма. Дублиращият състав е сменен и ролите се озвучават от артистите Даниела Йорданова, Силвия Русинова, Здравко Методиев, Илиян Пенев, Светозар Кокаланов и Пламен Манасиев.

На 14 септември 2009 г. сериалът започва повторно излъчване по Diema, всеки делник от 18:30 с повторение от 12:00 и завършва на 9 март 2010 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за