Андрей Казепов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Андрей Казепов
български учител и революционер

Роден
Починал
Сенокос, Османска империя

Образование Битолска българска класическа гимназия
Андрей Казепов в Общомедия

Андрей Казепов е български революционер, кресненски войвода на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Сборните чети през февруари 1903 година при пещерата Капе край село Крушево, Серско. Казепов е на петия ред, пети (предпоследен) от ляво надясно.

Казепов е роден в 1878 година в горнопреспанското село Янковец, тогава в Османската империя. Учи в Цариград и в Солунската българска мъжка гимназия (1896 - 1899). Завършва Битолската българска гимназия, където учител му е Дамян Груев. В Битоля заедно с Георги Баждаров, Търпен Марков, Георги Христов и Георги Тодоров образува ученически революционен кръжок на Българското тайно революционно братство, начело с Марков.[1][2]

Паметникът „Паднали за свободата на Македония“ в Кюстендил с името на Казепов (24-ти в първата колона).

Учителства в Банско (1900 – 1901) и в Струмица (1901 – 1902). За революционна дейност е преследван от властите и е принуден да емигрира в свободна България. През април 1902 година се връща в Македония и влиза в четата на Яне Сандански. По време на Илинденско-Преображенското въстание води сражения с османски части в Мелнишко. След поражението на въстанието от пролетта на 1904 година е кресненски войвода на ВМОРО. Загива в сражение с османски части край село Сенокос, а трима други негови четници, сред които Янко Василев от Осничани, са ранени.

В памет на загиналия Андрей Казепов, името Казепов е прието от Георги Стоянов, станал известен като Георги Казепов.[3][4]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Баждаров, Георги. „Моите спомени“.
  2. Марков, Георги Христов. Хрупищко, Хасково, 2002, стр. 136.
  3. Енциклопедия „Пирински край“. Том 1, Благоевград, 1995, стр. 408.
  4. Николов, Борис Й. Вътрешна македоно-одринска революционна организация. Войводи и ръководители (1893-1934). Биографично-библиографски справочник, София, 2001, стр. 68.
     Портал „Македония“         Портал „Македония