Анево

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Анево
Църквата „Св. Архангел Михаил“
Църквата „Св. Архангел Михаил“
Общи данни
Население 1 081 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 19.633 km²
Надм. височина 469 m
Пощ. код 4331
Тел. код 03134
МПС код РВ
ЕКАТТЕ 00480
Администрация
Държава България
Област Пловдив
Община
   - кмет
Сопот
Деян Дойнов
(БСП)
Кметство
   - кмет
Анево
Николай Николов
(РДПБ)
Анево в Общомедия

Анево е село в Южна България, единственото в община Сопот, област Пловдив. Край него се намира местността Асърлъка, а на 2 км на север – крепостта Аневско градище. Анево е било квартал на град Сопот в периода 1974-1996 г.. Населението му е около 1000 жители.

География[редактиране | редактиране на кода]

Анево се намира в географската област Розова долина, в подножието на Стара Планина и се намира на около километър на запад от Сопот. Заема площ от 0,4 км², а през него минава Републикански път I-6. Анево се намира на километър западно от Сопот и на 7 от Карлово, с които е свързано посредством автобусна линия. На юг от Анево минава ЖП линията София-Бургас, на която селото е спирка за пътническите влакове. През землището на селото течат няколко малки реки: Куру дере (Сухото дере), Мечо дере, Татар дере (от Татаре старотро име на село Московец) Таушан дере (Заешко дере) и Кале дере. Над Анево в местността Асърлъка са изградени два язовира. Местностите „Асърлъка“, „Пайталка“, „Карач пунар“ и „Дряна“ заемат северната част от землището, а на юг се простират местностите „Карачово“, където до 1906 г. се намира село със същото име, „Бащията“, „Лъджери“ и „Бозалъка“. По-голямата част от землището е заета от ливади, житни блокове, лозови масиви, овощни градини и различни широколистни и иглолистни гори (габър, дъб, бор). Важен отрасъл е розопроизводството от розови масиви, характерни за тази част на България. Недалеч от селото е разположен Национален парк „Централен Балкан“.

История[редактиране | редактиране на кода]

Счита се, че Анево възниква в края на XIV век, след нахлуването на османците в българските земи, след като близката крепост „Аневско градище“ е завзета от тях. На югозапад от днешното село има османски гробище, където вероятно са погребани падналите при обсадата и щурма на твърдината османски войници. Съществуват и устни предания, според които там е било и тюрбето (гробницата) на падналия при превземането на крепостта османски военачалник, което в полуразрушен вид просъществувало до XIX век.

До средата на XIX век селото носи името Аблалардан, т.е. Какиното село (тур.), което може да се свърже с легендата, която разказва че към средата на XVI век по тези места дошли и се заселили татари на мястото на днешното село Московец (бивше Татаре). Техният бей имал една дъщеря и трима сина на които поделил земите си по следния начин: дъщеря си, която била най-голямото дете в семейството му, и кака на останалите му синове (на турски кака е „абла“) той дал за жена на някой си аневски турчин. Оттам започнали да наричат селото Аблалардан (Какиното село), на най-големия си син оставил село Татаре, на втория който бил голобрад оставил селото Кьоселер (дн. Мали Богдан, квартал на село Каравелово), а на третия си син дал новозаселеното Йени обаси (тур. Ново село), което отпосле се преселило на мястото на дн. Иганово.

До Освобождението селото остава чисто мюсюлманско. Съхранен е спомена, че през бурната 1877 г. аневци успяват по собствена инициатива да удържат цели три дни напиращия башибозук от околните мюсюлмански села да не нападнат съседния християнски град Сопот. След Съединението в 1885 г. част от мюсюлманското население се изселва в пределите на Османската империя, а в Анево се заселват християни от селата Войнягово, Дъбене, Каравелово, Михилци (Карловско) и Белица .Днес жителите на Анево са потомци на местните балканджии, живели в Розовата долина още през Средновековието. След османския период и след него към Анево има миграция от западните български земи – предимно от Македония и Арнаутлука. Такива преселници „арнаути“ се заселват и в Сопот, Стрелча, Панагюрище, Копривщица и други селища около Средна гора. От такъв смесен произход е известното семейство Вазови, чийто основател Кирко Арнаудов е родом от българското костурско село Яновени. По това време селото се нарича Айюво (Аиево), буквално от турски „Мечково“, вероятно по името на „Айъ дере“, днес Мечо дере, което тече през селото. Това име селото носи до 1934 г., когато с указ името му е променено на Анево.

След Втората световна и идването на комунизма сградата на училището е разширена и в нея са се помещавали също читалището и библиотеката.

В селото до към 70те на ХХ век са действали 2 училища християнско и мюсюлманско в което се изучава турски език. В последствие мюсюлманското е затворено.

През 70-те на централния площад е придаден нов облик като са изградени фурна, сладкарница, кафене и магазин. В този вид с леки промени центъра на селото остава до 2010 когато площада е напълно реновиран и придобива европейски облик.

През 1974 година Анево е присъединено като квартал към Сопот. През 1996 г. Анево отново е обявено за село. Заедно със Сопот създават нова община, в която Анево е единственото село. За кмет е избран Стоян Димитров а след него до 2011 година кметува Марин Лилов.

През 2011 година за кмет е избран Николай Николов. Открит е новият водопровод, реставрирани са обществените чешми, централния площад и обръщалото на градската линия на западния край придобиват обновен облик. Построен е православния храм „Св. Архангел Михаил“, издигнат с финансовата помощ на бизнесмена Щерьо Щерев.

Православен параклис „Свети Архангел Михаил“

Религии[редактиране | редактиране на кода]

Селото е населено с мюсюлмани и християни, които живеят в мир и съгласие и са образец за религиозна търпимост и добросъседство. Голяма част от населението на Анево са мюсюлманите (близо 1/3 от жителите). Също не малък е и броя на циганите , изповядващи християнство.

Обществени институции[редактиране | редактиране на кода]

Селото разполага с кметство, поща и здравна служба, няколко магазина. В центъра на селото се намира и църквата „Св. Архангел Михаил“ а в непосредствена близост до нея се намира и джамията. Сградата помещавала бившите училище, библиотека и Народно читалище „Искра“ 1928 вече не функционира.

В селото има и Земеделска кооперация – ЗК „Зорница“.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

  • Аневско кале
  • В подножието на Стара планина на километър-два северно от селото се намира кътът за отдих „Масите“ често избиран за почивка или отдих от туристи решили да посетят Аневското кале.
  • В селото се намират няколко обществени чешми с течаща балканска вода – най-старата от тях е „Акча пънар“ (Акча е изгубената дъщеря на пълководецът, направил чешмата, а пънар означава извор от турски език.)известна и като „Зарковата чешма“,"Голямата чешма" и „Трите чучура“ която е на близо 6 века. Също така известна чешма е и „Лиловата чешма“. Две чешми има на централния площад и една на западния край – известна и като „Асърлъшка чешма“.
  • В подножието на Аневското кале се намира малък живописен водопад.
  • В местността Пайталка се намират основите на средновековен православен храм.
  • На един от жилищните блокове са изобразени Иван Вазов в цял ръст и Аневското кале.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

  • Всяка година в края на септември се провежда традиционния селски събор (празник на плодородието). Обикновено събора трае 2 дни – в единия се провежда младежка дискотека а на втория протича с участие на народен оркестър и интересна програма. Събора събира гости от региона и страната. Традиционното хоро се извива на централния площад. От 2018 година събора се провежда в края на юли, началото на август.
  • Трифон Зарезан – в началото на февруари (обикновено преди Сопотския старопланински събор) в двора на училището се събират жителите на селото и със вино, мезета, музика, голям огън и богата софра отбелязват празника.
  • Сирни заговезни – група самодейци кукери обикаля за да изгони злите духове а след това по здрач на местността „Червенака“ се пали голям огън
  • Откриването на ловния сезон в кътът за отдих „Масите“ също събира голям брой гости от селото и околностите.

Източници[редактиране | редактиране на кода]