Антонин Колар

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Вацлав Колар
Václav Kolář
чешки архитект
Роден
Починал

Националност Флаг на Чехия Чехия

Вацлав Ко̀лар или Антонин Ко̀лар или Адолф Вацлав Ко̀лар (на чешки: Václav Kolář) е чешки архитект, създател на първия градоустройствен план на София след Освобождението.[1]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Ранни години[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 17 юли 1841 година в Башнице, Бохемия (днес Чехия). Завършва гимназия в Прага, след което участва като доброволец в полското въстание срещу Русия (1863 – 1864). Той достига чин лейтенант, но след поражението е изпратен в родното си село.

В Сърбия и Румъния[редактиране | редактиране на кода]

Колар напуска дома си, без да казва къде отива. След две години родителите му научават, че се намира в Белград и работи като чертожник при местен строител. След това той бяга в Букурещ, където отново работи като чертожник. Там печели държавна стипендия, която му позволява да учи инженерство в Париж и Виена. След завръщането си той е работи в продължение на няколко години в Румънското министерство на благоустройството.

В България[редактиране | редактиране на кода]

С избухването на Руско-турската война (1877 – 1878), той се присъединява към руските войски в България. След създаването на независима България Колар се заселва тук и става първият главен архитект на новата столица София (от май 1878). Главната му задача е „почистване на града, събаряне на множество къщи през август и септември 1878 г. и поправка на калните и почти непроходими улици“. Автор е на първия градоустройствен план на столицата, известен като „Батенбергов“.[1] Като архитект застъпва строгите ренесансови форми, с богато разнообразие от класически и барокови детайли и орнаменти. Участва в създаването на първите зелени площи в София.[1]

Последните три години от живота си работи към частна компания, без да се пенсионира. Той прекарва целия си живот като ерген.

Умира на 30 декември 1900 година в София на 59-годишна възраст.

Проекти[редактиране | редактиране на кода]

Признание[редактиране | редактиране на кода]

През 2012 година на Антонин Колар е наречена улица в София в квартал Овча купел.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в Научноинформационен център „Българска енциклопедия“. Голяма енциклопедия „България“. Том 6. София, Книгоиздателска къща „Труд“, 2012. ISBN 9789548104289. с. 2367.