Арбанашко плато

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Арбанашко плато
Relief Map of Bulgaria.jpg
43.097° с. ш. 25.697° и. д.
Местоположение на картата на България
Общи данни
Местоположение България (Област Велико Търново)
Част от Предбалкан
Надм. височина 439,8 m

Арбанашкото плато е платовидна област в Северна България, Средния Предбалкан, област Велико Търново, част от Търновските височини.

Арбанашкото плато се простира в източната част на Търновските височини, на изток от Търновския пролом на река Янтра. Западните и северните му склонове обърнати към долината на Янтра и източните — към Горнооряховското поле са стръмни, на места отвесни, увенчани със скални венци. На юг чрез ниска седловина (342 м) в района на село Шереметя платото се свързва с Присовския рид. По северното и източното му подножие преминава условната граница между Средната Дунавска равнина и Средния Предбалкан.

Дължината му от северозапад на югоизток е 7-8 км, а ширината — до 5 км. Най-високата му точка (439,8 м) се намира в средната му част, на около 800 м западно Петропавловския манастир. Средната му надморска височина е 350-400 м. Изградено е от дебелослойни, слабо огънати долнокредни варовици с карстови форми. Склоновете му са обрасли с ниски храстови гори, а по билото му има пасища и обработваеми земи.

В средата на платото е разположено селото-музей Арбанаси, а по периферията му — градовете Велико Търново (на запад), Горна Оряховица и Лясковец (на изток) и село Шереметя (на юг).

По северното и западното подножие на платото, от Горна Оряховица до Велико Търново преминава участък от трасето на жп линията РусеСтара ЗагораПодкова.

По южното му подножие, на протежение от 7,9 км от Велико Търново до Лясковец преминава участък от Републикански път I-4 от Държавната пътна мрежа ЯбланицаВелико ТърновоШумен.

От югозапад на североизток, на протежение от 5,6 км от Велико Търново до Горна Оряховица платото се пресича от участък от Републикански път III-514 от Държавната пътна мрежа Велико ТърновоДрагановоЛом Черковна.

На билото и в западното му подножие са разположени 2 известни православни манастира: Петропавловския и Патриаршеския.

Вижте още[редактиране | редактиране на кода]

Топографска карта[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]