Северен централен район за планиране

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Северен централен район за планиране
Severen tsentralen locator map.svg
Страна Флаг на България България
Площ 14 835 km²
Население (2011) 862 456 души
58,1 души/km²
Области 5

Северният централен район за планиране на България включва областите: Велико Търново, Габрово, Разград, Русе и Търговище. Административен център е град Русе.

Информация[редактиране | редактиране на кода]

Регионът обхваща централната част на Северна България. Територията му граничи с река Дунав и обхваща предимно равнинни и хълмисти земи. Това подпомага развитието на транспортната инфраструктура и определя до голяма степен добра оценка на географското му положение. През територията му преминават важни за България сухоземни транспортни магистрали и железопътни линии.

На юг регионът граничи с всички региони от Южна България. Границата е ясно очертана, като преминава в по-голямата си част по билото на Стара планина. Високата южна граница затруднява транспортните връзки с Горнотракийската низина. За осъществяването им се използват основно проходите Витиня, Шипченски и Хаинбоаз (Проход на Републиката).

История[редактиране | редактиране на кода]

През 1959 г. Северният централен район за планиране се състои от 4 административно-териториални окръга: Търновски, Габровски, Ловешки и Плевенски. Населението на тези 4 окръга е 960 082 души (11,7% от цялото население на страната тогава), а общата им площ е 15 239,9 км² (13,7% от територията на България). Център на региона по онова време е град Плевен.[1]

През 2006 г. регионът се състои от 5 административно-териториални области: Велико Търново, Габрово, Силистра, Разград, Русе и е включвал 41 общини. В Северноцентралния район на България има 50 града и 998 села. Площта на региона е 14 647 км², а населението - 1 237 147 жители. Център на региона е град Русе.[2]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]