Бернардо Кавалино

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Бернардо Кавалино
Bernardo Cavallino
неаполитански художник
Роден
Починал
1656 г. (40 г.)
Неапол, Италия
Учители Масимо Станционе
Бернардо Кавалино в Общомедия

Бернардо Кавалино (на италиански: Bernardo Cavallino), (Неапол, 1616 – Неапол, 1656) е италиански художник, представител на Неаполитанската школа по живопис в периода Барок.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

„Преклонението на маговете“,
Музей на историята на изкуството,
Виена, Австрия.

Бернардо Кавалино е роден в Неапол, но няма информация за това, от какво семейство произлиза. Въпреки че някои от неговите картини са признати като едни от най-изразителните произведения на своето време, не се знае кой е първият му учител, открил способностите му в изобразителното изкуство.

От приблизително осемдесетте картини, които му се приписват, малко над десет носят неговия подпис, което се дължи и на факта, че художникът е работил изключително за частни клиенти и колекционери, от които не са оставени записки за платната му.

Със сигурност се знае, че той е ученик на Андреа Вакаро и Масимо Станционе от когото заимства хроматичните тонове, като ги примесва с художественото влияние на Антонис ван Дайк. Произведенията на Бернардо Кавалино могат да бъдат дефинирани като стил еднакво отдалечен, от тенебризма на Караваджо и този на Федерико Барочи с характеристики на римската барокова скулптура.

Въпреки всички тези влияния, Бернардо Кавалино остава оригинална и независима художествена личност, чиито платна се отличават с меланхолична особеност на действието, силно осветено в златисти цветове и диагонална композиция на фигурите.

В своята втората художествена фаза Бернардо Кавалино се запознава с работата на Артемизия Джентилески, през тези години, работеща в Неапол, както е впечатлен и от очарованието на изкуството на Петер Паул Рубенс. В този период художникът се освобождава от влечението към групата Караваджисти, като се стреми към по – ясен хроматизъм и по – приветлива фигурация.

За едни от неговите шедьоври със сигурност може да се считат платната, „Непорочното зачатие“ 1650, запазено в „Брера Арт Галерия“, Милано както и „Санта Сесилия в екстаз“ 1645 изложено в зала 94 на Музей Каподимонте, Неапол. Други негови известни картини са „Спасяването на Мойсей“ изложена в Галерия Палацо Зевалос, Неапол и „Избиване на невинните“ запазена в „Брера Арт Галерия“, Милано.

Чумната епидемия в Неапол през 1656, покосила половината от населението на града, не прощава както на Бернардо Кавалино, така и на учителя му Масимо Станционе. Бернардо Кавалино умира в Неапол през 1656 г. и е погребан в монументалното гробище на Неапол.

Картини на Бернардо Кавалино[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Il Seicento Pittura a Napoli: alcune osservazioni sulla Bernardo Cavallino, Artemisia Gentileschi e a., Józef Grabski. (1985) Artibus et Historiae. (1985) Artibus et Historiae. p. pag 23 – 63.
  • Stoughton, Michael (1985). Stoughton, Michael (1985). „Bernardo Cavallino“. The Burlington Magazine: pp. „Bernardo Cavallino“. Burlington Magazine: pp. 192 – 194. 192 – 194.
  • R.Causa, Pittura napoletana dal XV al XIX secolo, Bergamo, 1957, pag.40 – 42
  • G. Forgione, „Per una rilettura di Bernardo Cavallino“, in „Paragone. Arte“, 108, 2013, pp. 55 – 69, figg. 36-48b.
  • Maria Angela Novelli, CAVALLINO, Bernardo, in Dizionario biografico degli italiani, vol. 23, Roma, Istituto dell'Enciclopedia Italiana, 1979. Посетен на 3 юни 2015.
     Портал „Биографии“         Портал „Биографии          Портал „Изкуство“         Портал „Изкуство          Портал „Италия“         Портал „Италия    
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Bernardo Cavallino“ в Уикипедия на италиански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.