Артемизия Джентилески

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Артемизия Джентилески
италианска художничка
Артемизия Джентилески 
Автопортрет 1630-те, Royal Collection, Лондон
Родена: 8 юли 1593
Починала: 1652

Артемизия Джентилески (8 юли 1593 – 1652) е италианска художничка от ранния Барок, считана днес за един от най-завършените художници в поколението, повлияно от Караваджо. В една епоха, в която жените художници не са били приемани лесно от артистичната общност, тя е първата жена художник член на Академията за изящни изкуства във Флоренция.

Артемизия Джентилески е родена на 8 юли 1593 г. в Рим, най-голямото от шестте деца на художника Орацио Джентилески.

В картините на Артемизия жените не са жертви. Те държат оръжие, разпореждат се с живота си, не искат съчувствие от зрителя, дистанцират се от ренесансовата еротика и воайорския подтекст на разголената плът, характерни за времето.

Коментирайки „Юдит обезглавява Олоферн“ проф. Ролан Барт отбелязва:

Гениално е било хрумването да се въведат в картината две жени, вместо само една. Докато в библейската версия слугинята чака отвън господарката ѝ сама да убие неприятелския пълководец, две жени, съюзени в общата работа, със събрани помежду им ръце, които сплотяват мускулните си усилия в едно: да надвият огромната маса, чиято тежест надхвърля силите на една само жена – не напомнят ли две слугини, запретнали ръкави да колят свиня?

галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Артемизия Джентилески – нещастието да си жена http://legalworld.bg/10709.artemiziia-djentileski-–-neshtastieto-da-si-jena.html

Вътрешни препратки[редактиране | редактиране на кода]