Бианка Капело

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Бианка Капело
Палацо ди Бианка Капело

Бианка Капело (на италиански Bianca Cappello; (1548 г., Венеция - 20 октомври 1587, Поджо а Каяно, Тоскана) е венецианска благородничка, втората съпруга, а преди това дълги години любовница на великия херцог на Тоскана Франческо I Медичи. Дъщеря е на венецианския патриций Бартоломео Капело. На 28 ноември 1563 г., петнадесетгодишна, тя бяга във Флоренция с любовника си Пиетро Бонавентури, чиновник при банкера Салвиати, когото преди това двамата са ограбили. За залавянето на Бонавентури нейният баща обявява награда от 1000 дуката. Във Флоренция двамата се женят и през 1564 г. Бианка ражда дъщеря. Тъй като Венецианската република изисква от Флоренция да предаде двамата бегълци, Бонавентури търси покровителството на тосканския херцог Франческо I Медичи и за да спечели благоразположението му го запознава със съпругата си. Впрочем Бианка Капело с желание приема тази близост, тъй като е свикнала на охолен живот и лишенията, които е принудена да търпи с Бонавентури, не са ѝ по вкуса. След като става любовница на Франческо Медичи, в продължение на години двамата поддържат връзка, дори и след брака на херцога с херцогинята Йохана Австрийска. Междувременно Бонавентури е премахнат по нареждане на херцога, а Бианка е настанена в построения специално за нея Палацо ди Бианка Капело в непосредствена близост до официалната резиденция на Франческо Медичи, където живее законната му съпруга.

През 1576 г. Бианка Капело разиграва фалшива бременност и раждане на син, когото Франческо Медичи признава за свое незаконородено дете с името Антонио де Медичи. Измамата е разкрита едва по-късно от брата на Франческо Медичи Фердинандо I Медичи. В действителност се оказало, че детето е родено и насила отнето от друга жена живяла в дома на Бианка.

Не след дълго, на 11 април 1578 г., херцогиня Йохана Австрийска умира при раждане като имало сериозни съмнения, че е била отровена. Три месеца по-късно Франческо Медичи се жени тайно за Бианка Капело, а след още четири месеца официализира брака си. По същото време вече Бианка играе голяма роля в политическия живот на Флоренция, но въпреки това не ѝ се удава да обезпечи престолонаследие за сина си Антонио де Медичи. Впрочем тя е била ненавиждана от поданиците си, които я наричали Вещицата.

Бианка Капело и Франческо Медичи умират почти едновременно през 1587 г. и според техните съвременници са били отровени по нареждане на брата на Франческо и негов наследник Фердинандо I Медичи. През 2007 г. изследване на екип от италиански и американски учени потвърждава, че двамата са починали от отравяне с арсеник.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]