Братя Манаки

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Янаки Манаки
кинопионер
Янаки Манаки около 1900 г.
Янаки Манаки около 1900 г.

Роден
Починал
Братя Манаки в Общомедия
Милтон Манаки
кинопионер
Милтон Манаки снима с Биоскоп 300
Милтон Манаки снима с Биоскоп 300

Роден
Починал
Братя Манаки в Общомедия

Братя Милтон и Янаки Манаки (на гръцки: Μιλτιάδης/Μίλτος, Γιάννης/Γιαννάκης Μανάκιας, на сръбски: Милтон, Јанаки Манаки, на арумънски: Milton, Ianachia Manachia, на румънски: Milton, Ianaki Manakia) са пионери на киното, заснели в 1905 година в Авдела първия кинофилм на Балканите.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Братя Манаки са родени в Авдела, голямо македонско влашко село в Пинд, тогава в Османската империя, днес в Гърция. В 1897 година по-големият брат Янаки завършва Румънския лицей в Битоля[1] и в 1898 година започва работа като преподавател по чертане и калиграфия в гимназията в Янина, Епир, като едновременно отваря и фотографско ателие, в което работи и брат му. В 1905 година братята местят фотоателието си в Битоля, на главната улица Широк сокак.[2] Общо са заснели около 17 300 фотографии на 120 места.

В 1905 Братя Манаки купуват камера тип Биоскоп от Лондон и с нея заснемат разнообразни обекти – как тяхната 114-годишна баба Деспина преде вълна в Авдела, посещенията на висши държавни служители в Битоля, между които султан Мехмед V, сръбският крал Петър I и сръбският принц Александър (1913), гръцкият крал Константинос I и принц Павлос I (1918), местни празници и сватби, както и раволюционната дейност на ВМОРО. В 1921 година във вече сръбска Битоля Братя Манаки отварят първото кино, първоначално открито, а в 1923 покрито, което работи до 1939 година.

Янаки Манаки се преселва в Солун, където почива, а Милтон Манаки остава в Битоля и умира в през 1964 година.

Киноархивът на Братя Манаки е предаден на Народна Федеративна Република Югославия в 1955 година и предаден на Социалистическа Република Македония в 1976.

В Битоля в тяхна чест се провежда годишният Международен филмов фестивал „Братя Манаки“.

Други[редактиране | редактиране на кода]

Сюжетът на филма на гръцкия режисьор Тео АнгелопулосПогледът на Одисей“ е свързан с търсенето на изгубен, непроявен филм на Братя Манаки от времето преди Балканите да бъдат разделени от националистическите страсти. Филмът започва с филма на Манаки, на който баба им преде вълна.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония