Буховски манастир „Свети Архангел Михаил“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Буховски манастир „Свети Архангел Михаил“ е непостоянно действащ храм в гр. Бухово, област София.

История[редактиране | редактиране на кода]

Буховският манастир е основан в началото на 16 век като част от Софийската Мала Света гора. Почти нищо не е известно за най-ранната му история. Към края на 18 век е изоставен, вероятно след кърджалийско нападение. Възстановен е по време на движението за църковна независимост през 1860 г.

Според местни предания манастирът бил много богат, притежавал земи и над 1000 глави добитък, за които се грижели ратаи, наемани от съседните села.

Манастирският двор е разделен на стопанска и жилищна част – нещо обичайно за манастирите през Възраждането. Днес могат да се видят само основите на оборите и жилищата на ратаите, които са разположени в източната част на манастира.

Запазена е манастирската църква. На една от външните и гладки стени има ниша в икона на патрона на манастира св. Архангел Михаил.

Манастирът е част от следосвобожденската история на България. През август 1886 г. тук два дни е държан детронираният княз на България – княз Александър I Батенберг. След това с конвой е откаран през Враца до Оряхово, където е качен на параход и отведен в Русия.

Иконостасът е дело на дебърски майстори от рода Филипови.[1]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Василиев, Асен. Български възрожденски майстори: живописци, резбари, строители. София, Наука и изкуствo, 1965. с. 250.