Викторина Капитонова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Викторина Капитонова
Викторина Капитонова
Викторина Капитонова през 2015 г.
Викторина Капитонова през 2015 г.

Родена
Викторина Валериевна Капитонова
30 юни 1985 г. (1985-06-30) (38 г.)
Семейство

Уебсайтviktorinakapitonova.com
Викторина Капитонова в Общомедия

Викторина Валериевна Капитонова (на руски: Викторина Валерьевна Капитонова) е руска балерина, прима балерина на Бостънския балет в САЩ.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена е на 30 юни 1985 г. в град Чебоксари, Чувашка АССР, СССР. Започва да учи балет на деветгодишна възраст в местното училище.

На 12-годишна възраст е приета в Казанското балетно училище. През 2005 г. в операта „Джалилджа“ тя танцува солови роли в „Лебедово езеро“, „Спящата красавица“, „Дон Кихот“, „Баядерка“, „Копелия“ и „Лешникотрошачката“. Капитонова печели наградата на конкурсите „Млад балет на Русия“ и „Арабеск“.[1] Като част от обучителна програма е поканена да тренира в московския Болшой балет.

През сезон 2008/09 тя се премества в Московския академичен музикален театър „Станиславски и Немирович-Данченко“ в Москва, преди да приеме предложението на Хайнц Шпьорли да танцува в Цюрихския балет като главна танциорка. Две седмици тя е гост-танцьор в Загребската опера, в главната роля на „Лебедово езеро“. Под ръководството на швейцарския хореограф и артистичен директор Хайнц Шпьорли тя танцува съвременни хореографии и главни роли от класически балети, кулминирайки в Одил/Одета на Шпьорли в неговата версия на „Лебедово езеро“. През 2012 г. тя танцува на Прощалната гала на Шпьорли, която обикаля Швейцария.[2]

Викторина Капитонова работи с хореографи като: Алексей Ратмански, Дерек Дийн, Патрис Барт, Начо Дуато, Дъглас Лий, Уейн Макгрегър, Едуард Клъг, Ханс ван Манен, Мариус Петипа, Юрий Григорович, Джордж Баланчин, Матс Ек, Уилям Форсайт, Пол Лайтфут и Иржи Килиан.[3]

През 2014 г. директорът на Цюрихския балет – Кристиан Спук, създава нов пълнометражен балет на Лев ТолстойАна Каренина“ за Капитонова,[4] която е отличена с избора на критиката за „Изключително представяне на изпълнителка“ в списание Dance Europe през октомври 2015 г. Анна Каренина също е отличена с награда на критиката за „Най-добра премиера“.

През 2015 г. Капитонова танцува главната роля в „Жизел“ за първи път с международните гост-звезди Роберто Боле и Фридеман Фогел, от които получава положителни отзиви от публиката и критиката. На 3 март 2016 г. тя открива представление на фестивала Mini-Giselle в държавния балет на Берлин, в което взимат участие Полина Семьонова, Мария Айхвалд и Яна Саленко. На 6 февруари 2016 г. Капитонова танцува Одил Одета на световната премиера на реконструкцията на Алексей Ратмански по оригиналната хореография на „Лебедово езеро“ на Петипа/Иванов, следваща записките на Степанов, съхранявани в Харвардския университет.[5] Получава признание от критиците за изпълненията си.

Викторина Капитонова печели наградата „Балетните приятели на Цюрих“ за най-добра балерина за сезон 2014/15 за своето сценично присъствие, техника и въздействие на сцената. В интервю за SRF тя обещава да даде 3000 швейцарски франка на семейството си в Русия.[6]

През 2018 г. тя се присъединява към Бостънския балет като главен балетист. Капитонова често участва като гост-изпълнител в международни балетни гали като „Роберто Боле и приятели“ и международната танцова гала „Марика Безобразова“. През лятото на 2015 г. тя участва в галата „Елиза и приятели“ на Елиза Карильо Кабрера в Мексико с други международни танцови звезди.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Ballett Zürich - Über uns - Opernhaus Zürich // opernhaus.ch. Посетен на 12 април 2024. (на немски)
  2. Spoerli´s Zurich Farewell // danceviewtimes.com, 1 април 2012. Посетен на 12 април 2024. (на немски)
  3. Biography, Viktorina Kapitonova Principal Ballet Dancer and International Guest // viktorinakapitonova.com. Посетен на 12 април 2024. (на английски)
  4. "MAG Nr. 22: Anna Karenina by Opernhaus Zürich // issuu.com. Посетен на 12 април 2024. (на немски)
  5. Review: Zurich Ballet's 'Swan Lake' Looks to a Classic Version From Long Ago // nytimes.com. Посетен на 12 април 2024. (на английски)
  6. Die Besten auf der Bühne – Das Ballett Zürich feiert seine Tänzer // srf.ch, 30 юни 2015. Посетен на 12 април 2024. (на немски)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]