Въведение в обективистката епистемология

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Въведение в обективистката епистемология
Introduction to Objectivist Epistemology
Rand - ITOE.jpg
Автор Айн Ранд
Първо издание 1979 г.
САЩ
Издателство New American Library
Оригинален език английски
Жанр Епистемология

„Въведение в обективистката епистемология“ (на английски: Introduction to Objectivist Epistemology) е книга на Айн Ранд, публикувана през 1979. Тя представлява обобщение на обективистката теория на универсалиите на Ранд и изследва умствения процес на създаване на понятия, същността на определенията, разграничава легитимните понятия от „анти-понятията“, разглежда йерархичната структура на познанието и същността на аксиоматичното познание. Книгата включва също есе на Леонард Пейкоф, в което той оспорва теорията на Емануел Кант за аналитичните и синтетични съждения. Творбите са издадени първоначално на части в списание The Objectivist в периода 19661967, след което и като книга през 1967.

Второто издание на „Въведение в обективистката епистемология“ съдържа запис на сесиите „Въпроси и отговори“ на Айн Ранд за нейната епистемология, проведени с различни професори по философия, математика и физика във връзка с лекциите, които тя изнася в периода 1969 – 1971 г.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Introduction to Objectivist Epistemology“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.