Философията: кому е нужна

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Philosophy: Who Needs It
Философията: Кому е нужна
Philosophy Who Needs It (cover).jpg
Автор Айн Ранд
Първо издание 1982 г.
САЩ
Издателство Bobbs-Merrill
Оригинален език английски
Жанр философия
Вид сборник
ISBN 978-954-321-798-4

Философията: кому е нужна“ (на английски: Philosophy: Who Needs It) е посмъртен сборник с есета на Айн Ранд, издаден през 1982 г. Той има за тема философията изобщо. Ранд започва работа по сборника малко преди смъртта си, последната редакция извършва Леонард Пейкоф. По тази причина книгата се счита за нейния последен труд. По-голяма част от есетата излизат първоначално в The Ayn Rand Letter.

Книгата е първи том в колекцията „Библиотеката на Айн Ранд“, под редакцията на Леонард Пейкоф.

В заглавното есе, тя опитва да докаже, че философията играе главна роля във всички човешки дейности; че в основата на всяко действие и всяка мисъл лежат определени предпоставки, които ние трябва да изучим, за да изживеем живота си смислено и пълноценно.

Книгата излиза на българския книжен пазар през 2011 г., публикувана от издателска къща МаК [1] и издателство Изток-Запад [2].

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Philosophy: Who Needs It“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.  

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. „Философията: кому е нужна“; издателска къща МаК[неработеща препратка]
  2. „Философията: кому е нужна“; издателство Изток-Запад

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]