Гай Фабриций Лусцин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Гай Фабриций Лусцин
C. Fabricius C.f.C.n. Luscinus
римски политик
Фабриций Лусцин, фреска от Sala dei Giganti di palazzo Trinci, Фолигно (1411 – 1412)
Роден
не по-късно от 314 г. пр.н.е.
Починал
не по-рано от 275 г. пр.н.е.
Семейство
РодФабриции
Бащанеизв.
Майканеизв.
Гай Фабриций Лусцин в Общомедия

Гай Фабриций Лусцин (на латински: Gaius Fabricius Luscinus, Gaius Fabricius Luscinus Monocularis) е политик на Римската република. Той е първият (homo novus) от плебейската фамилия Фабриции от Алетриум, който служи в Рим.[1]

Политическа кариера[редактиране | редактиране на кода]

Гай Фабриций Лусцин със слон

През 284 пр.н.е. той е посланик в Тарентум.[2] През 282 пр.н.е. става консул с Квинт Емилий Пап.[3] Фабриций получава подарък от Пир I един слон.

След прекратяване на битките с галите и етруските римляните отиват на помощ на град Турии. Гай Фабриций Лусцин побеждава луканите и пленява техния вожд Статилий. Рим настанява войски в гръцките градове Локри, Кротон, Турии и Регион.

Римска флота от десет кораба отива на пристанището на Таранто, въпреки че по римско-тарентски договор от 303 пр.н.е. на римляните е забранено да изпращат кораби на Тарентския залив. Тарентините унищожават тогава римските кораби и завладяват през зимата 282/281 пр.н.е. Турии и изгонват техния римски гарнизон. Те извикват цар Пир на помощ. Започва Тарентинийската война.

През 280 пр.н.е. той и колегата му Квинт Емилий Пап отиват с делегация на мирни преговори при цар Пир на Епир.

През 278 пр.н.е. Фабриций е за втори път консул с Квинт Емилий Пап. Бие се успешно против луканите, самнитите и брутите. Бие се против цар Пир I.

Фабриций е избран за цензор през 275 пр.н.е. отново заедно с Квинт Емилий Пап.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]