География на Чад

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Карта на Чад с границите на регионите в стрната
Спътникова снимка на Чад
Друга спътникова снимка на страната.

Чад е разположена в северна централна Африка и няма излаз на море. Площта ѝ е около 1 284 000, което е три пъти повече от площта на щата Калифорния. По-гоямата част от населението живее на юг с гъстота варираща от 54 души за км2 в басейна на река Логон до 0,1 в северните пустинни региони. Столицата Нджамена е разположена точно на сливането на реките Шари и Логон. Населението на града надхвърля 700 000 души.

Чад попада в четири климатични зони. В най-северния сахарски регион падат под 200 мм валежи годишно. Голяма част от населението са номади отглеждащи добитък и придвижващи се с камили. Върху централната сахелска зона падат между 200 и 600 мм и има растителност, която варира от степи до трънлива савана. Южната зона, която граничи със Судан получава от 600 до 1000 мм валежи годишно и затова е покрита с гористи савани. В югозападния край на страна падата от 1000 до 1200 мм валежи.

Теренът на страната е предимно равнинен с постепенно издигане на север и изток от езеро Чад. Най-висока точка в Чад е връх Еми Куси с височина 3445 м. Освен това има и възвишения в регион Гуера достигащи до 1500 м.

Езеро Чад е второто по-големина езеро в Африка и е един от важните водоизточници на континента. Убежище е за 120 вида риби и поне толкова птици. През последните четири десетилетия площта му е намаляла драстично, поради голямата консумация от увеличеното население и понижените валежи. Оградено е от Чад, Нигер, Нигерия и Камерун и покрива едва 1350 км2 от площта на страната, докато през 1963 е покривало 25 000 км2. Реките Шари и Логон извират от Централноафриканската република и се вливат в езерото.

Географска обстановка[редактиране | редактиране на кода]

Чад се простира на 1800 км от най-северната си точка до най-южната. Почти по цялата си дължина Чад има ширина 800 км. Площта му от 1 284 000 км съответства приблизително на площта на щатите Айдахо, Юта, Невада и Аризона. На север страната граничи с Либия, на запад с Нигер и Нигерия, на изток със Судан, на юг с Централноафриканската република и на югозапад с Камерун.

Чад няма излаз на море. Столицата Нджамена се намира на 1100 км североизточно от Атлантическия океан. Абаше е източният централен град и е разположен на 2650 км от Червено море, Фая-Ларжо е по-малък, но важен център на север в средата на пустинията Сахара, разположен на 1550 км от Адриатическо море. Значителната отделеченост на Чад от морето е оказала отражение върху историческото и съвременното развитие на страната. Чад граничи с много ралични части от африканския континент. Северна Африка е ислямска страна и е ориентирана към адреатическия воден басейн, Западна Африка има огромно многообразие от култури и исторически богати държави и местна икономика; Североизточна Африка е ориентирана към долина Нил и Червено море и Централна и Екваториална Африка, част от чиито жители са запазили класическите си вярвания и религии, а други са приели Християнството. Въпреки че Чад се характеризира с различията си, точно тя представлява пречка за формирането на национална идентичност.

Територия[редактиране | редактиране на кода]

Чад на картата на Централна Африка

Климат[редактиране | редактиране на кода]

Сахарски регион[редактиране | редактиране на кода]

Сахарският регион покрива регион Борку-Енеди-Тибести и северните части на Канем и Бата. В голяма част от тази територия няма никакви валежи през цялата година. За пример във Фая-Ларжо пада по-малко от 30 мм дъжд на година. Много рядко се срещат оазиси и кладенци. Температурите са около 32 °C през януари, който е най-студения месец в годината и около 45 °C през май, който е най-топлия месец. Силен вятър идващ от североизток образува много яростни пясъчни бури.

Сахелийски регион[редактиране | редактиране на кода]

Сахелската зона формира пояс широк 500 км от префектури Лак и Шари-Багирми на изток до префектури Гуера, Уадаи и Източен Саламат по границара със Судан. Климата е раделен на влажен (от юни до ранен септември) и сух сезон (от октомври до май). В Северен Сахел растат предимно трънливи храсти и акациеви дървета, а палми се срещат в оазисите. Централен Сахел се отличава със сухоустойчиви растения и малки дървета. Валежите са по-големи отколкото в Сахарския регион. По време на топлия сезон от април до май температурите достигат до 40 °C. На юг могат да се отглеждат земеделски култури. земеделието е разпространено в блатистата област на изток от езеро Чад.

Судански регион[редактиране | редактиране на кода]

Влажната суданска зона включва южните префектури Майо-Кеби, Танджиле, Западен Логон, Източен Логон и Саламат. Между месеците април и октомври е дъждовния сезон с валежи от 750 до 1250 мм. Температурите са високи през цялата година. Могат да достигнат до 40 °C през топлите месеци март, арил и май.

Този регион е покрит предимно със саванна растителност, има и плата покрити с тропическа и субтропическа растителност. Растителността е гъста и зелена, но през сухия сезон, който трае пет месеца от ноември до март е кафява. Голяма част от естествената растителност е заменана от селскостопански култури.

Площ[редактиране | редактиране на кода]

Площ:
общо: 1,284 млн. км2
суша: 1 259 200 км2
вода: 24 800 км2

Граници[редактиране | редактиране на кода]

Граници по суша:
общо: 5968 км
граничи със страните: Камерун - 1094 км, Централноафриканска република - 1197 км, Либия - 1055 км, Нигер - 1175 км, Нигерия - 87 км, Судан – 1360 км

Брегова линия: 0 км (страната е изцяло оградена от суша)

Екстремни точки:
най-ниска точка: Депресията Djourab 160 м
най-висока точка: Еми Кусии 3415 м

Използване на земята и ресурсите[редактиране | редактиране на кода]

Естествени ресурси: Нефт, уран, натриев карбонат каолин, риба (р. Шари, р. Логон и езеро Чад).

Употреба на земята
за оран: 3%
постоянно посяти: 0%
постоянни паши: 36%
Гори и гористи местности: 26%
други: 35% (1993 г.)

Напоявана земя: 140 км2 (1993 г.)

Околона среда[редактиране | редактиране на кода]

Естествени неблагоприятни условия: суша; пустинен вятър съсредоточен в Северен Чад; периодични засушвания; нападения от ята скакалци.

Природни бедствия: недостиг на питейна вода; неправилното обработване на селските площи допринася за замърсяването на почвата и водата;

Подписани международни споразумения: Замърсяване на въздуха, Биоразнообразие, Промяна на климата, Пустини, Изчезващи видове, Промени в околната страна, Рискове от природни бедствия, Забрана за ядрени изследвания, Защита на озоновия слой.

Подписани но не ратифицирани: Закон за морето.

Бележка: Езеро Чад е най-отличаващия се воден басейн в Сахел.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]