География на Нигерия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Топографска карта на Нигерия

Нигерия е разположена в Западна Африка и заема площ от 923 768 km2. Граничи с Камерун (1609 km), с Нигер (1497 km), с Бенин (773 km) и с Чад (87 km). Най-високата точка е връх Чапал Вади (2419 m), а най-ниската е бреговете на Атлантическия океан. Бреговата ивица на страната е с дължина 853 km.

Релеф[редактиране | редактиране на кода]

Релефът е низинен, платовиден и пустинен.

Делтата на р. Нигер[редактиране | редактиране на кода]

Делтата на р. Нигер се намира в южната част на Нигерия. Тя е една от най-големите дъгообразни, ветрилообразни речни делти в света. Крайречната зона на делтата на р. Нигер представлява крайбрежен пояс от блата, граничещи с Атлантическия океан. Блатата са покрити с растителност приливно-отливни площи, насечени от мрежа от многобройни взаимосвързани криволичещи разклонения на реката.

Климат[редактиране | редактиране на кода]

Нигерия е разделена на 2 климатични пояса – субекваториален и екваториален. Климатът е полусух в северната част на страната, докато в южните части се характеризира с висока влажност. С изключение на териториите разположени на Атлантическото крайбрежие, където дъждовете са равномерни през цялата година, количеството на валежите в останалата част на страната има ярко изразен сезонен характер с отчетливи влажни и сухи периоди. Най-сериозните валежи са концентрирани през месеците юни – септември, като в южните райони това са 50-60% от цялото количество валежи, а в северните райони достига 90%. Средногодишното количеството на валежите варират от 500 mm на североизток до над 3000 mm около крайбрежната част.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]