География на Алжир

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Алжир
Topographic map of Algeria
Континент Африка
Регион Северна Африка
Географски координати 28°00′ с. ш. 3°00′ и. д. / 28° с. ш. 3° и. д.
Площ
- Общо
- Вода
на 11-о място
2 381 740 km²
0 km²
Брегова линия 998 km
Държавни граници 6,343 km
Гранични държави Мароко 1,559 km,
Мали 1,376 km,
Либия 982 km,
Тунис 965 km,
Нигер 956 km,
Мавритания 463 km,
Западна Сахара 42 km
Териториални води 32-52 морски мили
Най-висока точка Тахат, 3,003 m
Най-ниска точка Шот Мелрир, -40 m
Най-дълга река Шелиф, 700 km
Най-голямо езеро Шот Мелрир
Климат: тропичен до субтропичен
Релеф: високи плата и пустиня, планини, крайбрежна равнина
Природни ресурси нефт, природен газ, желязна руда, фосфати, уран, олово, цинк
Природни бедствия земетресения, кални свлачища, наводнения
Природни проблеми ерозия на почвата, опустиняване, замърсяване

Алжир е страна в Северна Африка, с площ 2 381 741 км², 80% от които са заети от пустинята Сахара. Тя е първата по големина страна в Африка. Има широк излаз на Средиземно море. Северната част на Алжир - между Средиземно море и Сахара, е земя на много планини, долини и плата, която формира съществена част от северноафриканския регион Магреб. Този регион включва Мароко, Тунис и северозападната част на Либия.

Географски региони[редактиране | редактиране на кода]

Северозападен Алжир[редактиране | редактиране на кода]

В северозападната част на Алжир преобладава планинската верига Тел Атлас. Между планините Тел Атлас и Сахарски Атлас са разположени Високите плата, които представляват лекохълмисти равнини, простиращи се на повече от 600 километра източно от границата с Мароко. Средната надморска височина на тези плата е от 1100 – 1300 метра на запад, до 400 метра на изток. Те са толкова сухи, че понякога се причисляват като част от Сахара. Покрити са с алувиални остатъци, формирани при рушенето на планините.

По-висока и по-обширна от Тел Атлас е планинската верига Сахарски Атлас. Той е формиран от 3 масива: Ксур (до границата с Мароко), Амур и Улад Наил. Сахарски Атлас, който получава повече валежи от Високите плата, включва също обширни пасища. Малки реки, течащи по южните склонове на масивите, които изграждат Сахарския Атлас, изчезват в пустинята и снабдяват кладенците на няколко оазиса в северните части на Сахара.

Североизточен Алжир[редактиране | редактиране на кода]

Източната част на Алжир представлява голяма площ с много планини, равнини и речни басейни. Различава се от западната част на страната по това, че най-важните ѝ топографски елементи не са успоредни на брега. В южната част на Източен Алжир стръмните урви на планините Аурес създават почти недостъпни убежища, които са били важна част в историята на Магреб от Римските времена. Брегът в крайната източна част на страната е предимно планински, но ограничени равнини осигуряват достъп до по-отдалечена от брега част за пристанищните градове Беджая, Скикда и Анаба. Във вътрешната част на Североизточен Алжир са разположени обширни високи равнини край градовете Сетиф и Константин. Тези равнини започват да се развиват по време на Френския колониален период като главни центрове за отглеждане на зърнени култури. Близо до Константин солени блата предлагат сезонни пасища за полуномадските пастири, обитаващи района.

Алжирска Сахара[редактиране | редактиране на кода]

Алжирската част от Сахара се простира на 1500 километра на юг от Сахарския Атлас до границите с Нигер и Мали. Огромни площи от пясъчни дюни, наричани ергове, заемат 25% от цялата територия на Алжирската Сахара. Най-големият ерг е Големият Източен Ерг, където огромни дюни, високи от 2 до 5 метра, са разположени на около 40 метра една от друга. Голяма част от останалата част на Алжирската Сахара е покрита със скални платформи, наричани хамади, а почти цялата югоизточна част е заета от високите планински масиви Ахагар и Тасили, някои части, от които достигат повече от 2000 метра надморска височина. Около Ахагар са разположени плата от пясъчник, прорязани от дълбоки клисури на древни реки, а на запад, близо до границата с Мали, е разположена малка каменна пустиня.

Климат[редактиране | редактиране на кода]

Климатът в Северен Алжир е мек, средиземноморски. Зимата е мека и дъждовна, а лятото - горещо и сухо. В Източен Алжир постоянен елемент от климата е вятърът сироко – прашен и задушлив, духащ откъм пустинята, понякога достигащ много висока скорост.

Климатът в Сахара е пустинен, с много високи дневни температури и хладни нощи, с огромни разлики в денонощните температури.

Средни температури за Алжир (град)
температура януари февуари март април май юни юли август септември октомври ноември декември
минимална 6 °C 6 °C 7 °C 9 °C 12 °C 16 °C 19 °C 20 °C 18 °C 14 °C 10 °C 8 °C
максимална 17 °C 17 °C 19 °C 21 °C 24 °C 28 °C 31 °C 32 °C 30 °C 26 °C 21 °C 18 °C
Валежи в Алжир (град)
януари февуари март април май юни юли август септември октомври ноември декември
количество валеж (мм) 58 50 33 42 28 6 2 6 20 34 62 58