Дхармачакра

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Дармачакра)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Част от серията статии за
Будизъм
BuddhaTwang.jpg
Портал Будизъм
История на Будизма
Основни фигури
Буда Шакямуни
Нагарджуна · Падмасамбхава
Архат · Пратекабуда
Бодхисатва
Будизъм по страна и регион
Северен и южен будизъм
Тибетски будизъм
Школи
Тхеравада · Махаяна
Мадхямака · Йогачара
Дзен · Тендай · Шингон
Ваджраяна
Нингма · Кагю · Сакя · Бодонг
Кадам · Джонанг · Гелуг
Текстове и основни понятия
Дхарма · Трипитака
Тибетски Будистки Канон
Четирите благородни
истини
· Убежище
Медитация · Трикая
Сангха · Ступа

Дармачакра (санскрит: धर्मचक्र; пали: даммачакра; тибетски: འཀོར་ལོ། (chos kyi 'khor lo)), букв. „Колелото на Дхарма“ или „Колелото на закона“ [1] е символ, представящ дхарма, което е учението на пътя към просветление на Буда, водещ началото си от ранният период на индийският будизъм. [2] Колелото на Дхарма също така е един от осемте благоприятни символи, наречени Аштамангала. Подобен символ е също използван и в джайнизма.

История[редактиране | редактиране на кода]

Символа Дхармачакра представлява колело на колесница (санскрит чакрам) с осем и повече спици. Това е един от най-старите известни будистки символи, намирани в индийското изкуство, появили се с първата оцеляла пре-харапанска индийска иконография по времето на цар Ашока [2]. Оттогава досега Дхамачакра е използвана като символ от всички будистки нации. В нейната най-опростена форма Дхамачакра е призната глобално като символ на будизма [3].

Символизъм[редактиране | редактиране на кода]

Опростена версия на Дармачакра

В будизма според Канона Пали, Виняпитака, Кандака, Махавага и Дамачакапаватана сута, броят на спиците на Дармачакра имат различни значения:

 • 8-те спици представляват Благородния осмократен път.
 • 12-те спици представляват Дванадесетте закони на зависимото възникване. (Пратитя-самутпада) или дванадесетте промени на Четирите Благородни Истини [4].
 • 24-те спици представляват Дванадесетте закони на зависимото възникване и Дванадесетте закони на зависимото прекратяване Пратитя-самутпада).
 • 31-те спици представляват 31 царства на съществуването (11 сфери на желанието, 16-те сфери на формата и 4-те сфери на безформеността).

В будизма частите на Дармачакра представляват и:

 • Нейната обща форма е на кръг, (чакра), който представляващо съвършенството на дарма учението.
 • Главината ѝ (т.е. центъра на Дармачакра) е дисциплината, което е основното ядро ​​на медитативната практика.
 • Рамката, която притежава спици е правилното мислене или самади, която държи всичко заедно.
 • Всяка спица представлява Благородния Осмократен Път, включващ
 • Правилната гледна точка
 • Правилният стремеж
 • Правилното говорене
 • Правилното действие
 • Правилният начин на живот
 • Правилното усилие
 • Правилното мислене
 • Правилната концентрация

Съответната мудра или символичния жест с ръка е известен като мудра Дармачакра.

Дармачакра е един от осемте символа на щастието на тибетския будизъм.

Дарма колелото се отнася за разпространението на дарма учението от страна в страна. В този смисъл на Дарма колелото започва движението си от Индия, преминава през Централна Азия, а след това пристига в Югоизточна Азия и Източна Азия.

Многократните завъртания на Колелото[редактиране | редактиране на кода]

Махаяна школите класифицират будистките учения в завъртания на последователна схема на развитие. Тези фази се наричат ​​"завъртания" на Дармачакра (санскрит: дармачакра-правартана).

Всички будисти са съгласни, че първоначалното завъртане на колелото се случило, когато Буда обучил петимата аскети, които станали и първите му ученици в Парка на елените в Сарнат. В памет на този момент, Дармачакра е представена понякога с един елен от всяка страна.

В будизма на школата Теравада, това е единственото „Завъртане на Колелото“, а по-късните разработки в учението на будистката доктрина не са включени в Пали Канона и в Агамите и не се приемат като учения на историческия Буда.

Други школи на будизма като например Махаяна и Ваджраяна се разграничат по-късни „завъртания“ на Дармачакра. Характерните описания в тях варират. В Първото Завъртане на Дармачакра е оригиналното учение на Гаутама Буда, по-специално на Четирите Благородни Истини, които описват механиката на привързаността, желанието, страданието и освобождението чрез Осмократният Път; Второто завъртане учението за сутрата на Съвършената Мъдрост, основополагащ текст в Махаяна будизма, а третото завъртане е учението на Сутра Махавайрочана, основополагащ текст на Тантрическият будизъм.

В друга схема, Второто завъртане на Дхармачакра е Абхидарма, третото е сутрата за Съвършената Мъдрост на Махаяна, а четвъртото включва както Йогачара сутри, така и Татхагатагарбха сутри.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. Национални символи. Национален химн на Индия
 2. а б ((en)) Albert Grünwedel, Agnes C. Gibson, James Burgess, Buddhist art in India. Публикувано от Bernard Quaritch, 1901, стр. 67: „Колелото (дхармачакра), както вече е споменато, е възприето от последователите на Буда като символ на неговата доктрина, и комбинирано с други символи, като дхармачакра мудра над него и т.н. – представляват самия Буда в скулптурите от периода Ашока.“
 3. ((en)) Hermann Goetz, The art of India: five thousand years of Indian art. Crown, 1964, стр. 52: „дхармачакра, символ на Будистката вяра“.
 4. ((en)) Дхармачакра Сутра: Поставяне на колелото на Дхарма в движение
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Dharmacakra“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.