Девесилово

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Девесилово
Общи данни
Население 229 души[1] (15 юни 2020 г.)
15,4 души/km²
Землище 15,224 km²
Надм. височина 596 m
Пощ. код 6933
Тел. код 03645
МПС код К
ЕКАТТЕ 20403
Администрация
Държава България
Област Кърджали
Община
   кмет
Крумовград
Себихан Мехмед
(ДПС)

Девесилово е село в Южна България. То се намира в община Крумовград, област Кърджали.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Девесилово се намира в планински район. Заради по-голямата надморска височина преобладава планинският климат. Климатът там е смекчен от топлите въздушни маси, проникващи по теченията на реките. Това смекчаване на климата е по-осезаемо, защото там надморската височина е по-малка и речните долини предлагат лесен път на по-топлия въздух от юг.

Флора и Фауна – Голямото климатично и почвено разнообразие обуславят голямо растително разнообразие. На територията на планината са установени над 2000 вида висши растения, от които 90 са балкански ендемити и силно застрашени от изчезване видове. В ниските части на горите отстъпват място на субсредиземноморските нискостеблени видове – вергилиев дъб, брекиня, габър, дива круша, драка, червена хвойна и др.

На височина над 800 м преобладават гори от обикновен горун, мизийски бук, габър, ясен, явор, шестил и др. В иглолистния пояс, който е развит предимно в Бошнаковата махала. Срещат се обикновен смърч, бял бор, черен бор, както и бук. На по-голяма височина преобладава храстовата растителност и алпийските ливади.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

6 май – Традиционен панаир

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]