Дервентски папирус

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Дервентски папирус
Πάπυρος του Δερβενίου
фрагменти от папируса
фрагменти от папируса
Създаден около 340 пр.н.е.
Оригинален език старогръцки
Жанр философски трактат
Дервентски папирус в Общомедия

Дервентският папирус (на гръцки: Πάπυρος του Δερβενίου) е древногръцки папирус, открит в 1962 година. Папирусът представлява философски трактат, алегоричен коментар на орфическа поема, теогония, създадена в кръга на философа Анаксагор през втората половина на 5 век пр.н.е. и според някои автори „е най-важният нов извор за гръцката философия и религия, появил се след Ренесанса“. Папирусът датира от около 340 година пр.н.е., от времето на управлението на Филип II Македонски и така е най-старият запазен ръкопис в Европа.[1][2] Публикуван е в 2006 година.

Откриване[редактиране | редактиране на кода]

Ръкописът е открит в некропола на древномакедонския град Лете, разположен в прохода Дервент (Дервени), южно от солунското село Айватово (Лити). Карбонизиралият от кладата на благородник папирус е един от малкото оцелели папируси в Гърция.[1] Пази се в археологическия музей в Солун.

Съдържание[редактиране | редактиране на кода]

Папирусът в Солунския музей

Текстът е коментар на хекзаметрическа поема, приписвана на Орфей, от която са цитирани фрагменти. Поемата започва с думите „Затворете вратите вие, непосветени“, известен призив към пазене на тайна, споменат и от Платон. Според теогонията в поемата Никта (Нощта) ражда Уран (Небето), който става първия цар. След това е наследен от Кронос, а по-късно от Зевс.

Зевс, „чул пророчества от баща си“, отива в светилището на Нощта, която му предава „всички пророчества, които той по-късно трябва да осъществи“. След като ги чува Зевс „поглъща фалоса [на цар Уран], който пръв е еякулирал блясъка на небето“.[3]

Публикуване[редактиране | редактиране на кода]

Текстът не е официално публикуван в продължение на 44 години след откриването му, освен в три частични издания. През есента на 2005 година с папируса се заема екип от експерти, начело с Пиерис от Института за философски изследвания и Дирк Обинк, директор на Оксиринхус - папирусен проект на Оксфордския университет, с помощта на съвременна мултиспектрална техника, разработена от Роджър Макфърлейн и Джийн Уеър от Университета Бригъм Янг. Междувременно папирусът е публикуван от учени от Солун (вижте Tsantsanoglou и други). Публикацията дава пълен текст на папируса със снимки и превод. Документът предоставя още поле за научна работа (вижте Janko 2006).

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Ancient scroll may yield religious secrets. // The Associated Press. Посетен на 2006-06-01.
  2. THE PAPYRUS OF DERVENI. // Гръцко министерство на културата. Посетен на 2006-06-01.
  3. Bowersock, G. W. Tangled Roots. От The New Republic Online 8 юни 2005. Посетен на 6 юни 2006.
     Портал „Македония“         Портал „Македония