Джеф Стайн

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Джеф Стайн
Jeff Stein
американски журналист
Роден

Националност САЩ
Учил вБостънски университет
Работилразследващ журналист
колумнист
документалист
Литература
Период1973 –
Темаразузнаване
отбрана
външна политика
Семейство

Уебсайтwww.newsweek.com/authors/jeff-stein

Джеф Стайн (на английски: Jeff Stein) е американски разследващ журналист и документалист, работещ в областта на разузнаването, отбраната и външната политика.[1] Той е кореспондент по националната сигурност и колумнист в списание Нюзуик.[2][3] Преди това е бил главен редактор по същите теми в Конгрешънъл Куотърли.[3][4] Стайн е дългогодишен специалист в своята област, често пишещ за Ню Йорк Таймс и Вашингтон Поуст и канен за коментатор в медии като Си Би Ес, Си Ен Ен, MSNBC, Фокс Нюз, Би Би Си и Ен Пи Ар.[1][3] Автор е на три книги, високо оценени от критиката.[1][4]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Стайн е роден във Филаделфия, но израства в Нова Англия, а по-късно се мести със семейството си в Мейн. По време на военната си служба работи във военното разузнаване.[1][3][4] Носител на Бронзова звезда от Виетнамската война. Кариерата си като журналист започва във Вашингтон. По-късно работи в Юнайтед Прес Интернешънъл, където, през 1980-те, се издига до поста заместник главен редактор по международните новини.[4] През 1990-те работи за уебсайта Салон, по което време разкрива тайни връзки между компанията Ringling Bros. and Barnum & Bailey Circus и бивш служител в ЦРУ. По-късно, в сътрудничество с учения Хадир Хамза, работил по-рано за Саддам Хюсеин, описва в книга програмата за разработване на ядрени оръжия на режима в Ирак. През октомври 2006 година повод за силно възмущение стават разкритията на Стайн, че много висши служители в антитерористичните служби на САЩ, както и членове на Комитета по разузнаването на американския Конгрес, не са наясно с разликата между сунити и шиити.[5] Два месеца по-късно, новият председател на Комитета се вижда принуден да признае в разговор със Стайн, че знае малко за Ал-Каида и Близкия изток.[6] През 2009 година Стайн разкрива, че представителката в Конгреса Джейн Харман е била подслушвана,[7] което усилва интереса към противоречивата програма за следене на Агенцията за национална сигурност.

Живее във Вашингтон. Член е на американската Асоциация на бившите служители в разузнаването и на неправителствената организация Разследващи репортери и редактори.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в г About Jeff Stein // Congressional Quarterly. Архивиран от оригинала на 2009-04-14. (на английски)
  2. Jeff Stein: National Security Correspondent // Newsweek. Посетен на 2019-10-09. (на английски)
  3. а б в г Selected Bios: Jeff Stein // The Capitol.Net. Посетен на 2019-10-09. (на английски)
  4. а б в г Jeff Stein: SpyTalk Columnist // HuffPost. Verizon Media. Посетен на 2019-10-09. (на английски)
  5. Stein, Jeff. Can You Tell a Sunni From a Shiite? // New York Times. The New York Times Company, 2006-10-17. Посетен на 2019-10-09. (на английски)
  6. Stein, Jeff. Democrats’ New Intelligence Chairman Needs a Crash Course on al Qaeda // Congressional Quarterly. 2006-12-08. Архивиран от оригинала на 2010-03-07. (на английски)
  7. Horton, Scott. Jeff Stein: NSA tap: Rep. Harman’s deal with ‘Israeli agent’ // Antiwar Radio with Scott Horton, 2009-04-21. Архивиран от оригинала на 2016-05-07. (на английски)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]