Димитър Икономов (свещеник)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други личности с името Димитър Икономов.

Димитър Икономов
български свещеник
Роден
Димитър Георгиев Икономов
Починал
1912 г. (83 г.)

Димитър (Поп) Георгиев Икономов или Стоянов, известен и като Рибнишкия поп и Димитрето, е български свещеник, просветен деец и революционер, участник в Кресненско-Разложкото въстание.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Икономов е роден през 1828 година[1] в малешевската паланка Берово, тогава в Османската империя, днес в Северна Македония. Син е на иконом поп Георги Паланецки. Брат му Веселин Икономов е революционер от ВМОРО.[2] Димитър Икономов работи като шивач. В 40-те години на века се преселва в мелнишкото село Горна Рибница, където е ръкоположен за свещеник и открива килийно училище. В 1857 година след интриги на мелнишкия гръцки владика е осъден на 4 години затвор. След освобождаването си бяга в Сърбия и постъпва в Първата българска легия на Георги Раковски. По-късно се завръща в Горна Рибница. Член е на Мелнишката българска община.[3]

Икономов участва в революционната подготовка в 1876 година. Арестуван е и получава смъртна присъда, заменена по-късно от доживотен затвор в Диарбекир. По пътя към Диарбекир Икономов успява да избяга.

След частичното Освобождение по време на Кресненско-Разложкото въстание Икономов е войвода на чета, която се сражава в областта Каршияк.

След въстанието емигрира в Свободна България и се заселва в Дупница. Тук служи като свещеник в черквата „Свети Никола“, в двора на която е погребан.[4][5][6][7]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Китанов, Ал. „Димитър Икономов – Рибнишкия поп и неговите записки“. сп. Македонски преглед, 2002, кн. 4, стр. 93 – 102.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Енциклопедия на български родове
  2. Николов, Борис Й. Вътрешна македоно-одринска революционна организация. Войводи и ръководители (1893 – 1934). Биографично-библиографски справочник, София, 2001, стр. 133.
  3. Тасев, Христо. „Борба за национална просвета в Мелнишкия край“. София, 1987, стр. 28.
  4. Сърбов, Серафим. „Будителят“. София, 1937.
  5. Енциклопедия „Пирински край“. Том 1, Благоевград, 1995, стр. 373.
  6. Назъров, Кирил. Огражден, ИК „Фльорир“, София, 1997, стр. 35 – 37.
  7. Терзийски, Г. Църквата „Свети Атанас“ в с. Горна Рибница./Church of St. Athanasius in the village of Upper Rybnitsa
     Портал „Македония“         Портал „Македония