Държавно устройство на Кипър

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Изпълнителна власт[редактиране | редактиране на кода]

Съгласно конституцията Република Кипър е президентска република. Президентът се избира за срок от 5 години с обикновено мнозинство. Още като кандидат-президент той определя свой вицепрезидент. Кандидатите за президент и вицепрезидент трябва да са граждани на Република Кипър и да са навършили 35 г. На изборите през 2013 г. за президент на Република Кипър с резултат 53% е избран Никос Анастасиадис.

Изпълнителната власт се упражнява от 11-членен министерски съвет. Президентът определя министрите, членове на министерския съвет, и правителствения говорител. Министрите ръководят работата на повереното им ведомство, отговарят за прилагането на законите, подготовката на проекто-бюджета на министерството.

Списък на президентите на Република Кипър:[1]

Законодателна власт[редактиране | редактиране на кода]

Законодателната власт по конституция принадлежи на парламента. Парламентът на Република Кипър се избира за срок от 5 години по пропорционалната система. За депутат може да бъде избран всеки гражданин на Република Кипър, навършил 25 г. и отговарящ на специфичните условия записани в конституцията.

Съдебна власт[редактиране | редактиране на кода]

Съгласно конституцията на Република Кипър съдебната власт е независима. Основен орган на съдебната власт е Върховният конституционен съд на Република Кипър. Съдебната власт се упражнява от Върховния съд и на него са подчинени 6 областни съдилища и неголям брой районни съдилища. Председателите на ВКС и ВС се определят от президента за срок от 5 години.

Независими държавни органи[редактиране | редактиране на кода]

Съгласно конституцията в Република Кипър има независими държавни органи, които не са подчинени на Министерския съвет – главен прокурор и заместник главен прокурор, главен финансов инспектор и заместник главен финансов инспектор, директор и заместник-директор на Централната банка на Република Кипър и главен републикански омбудсман.

  • Главен прокурор на републиката – с помощта на заместник главния прокурор ръководи дейността на Главната прокуратура на Република Кипър. И двамата се назначават от президента за срок от 5 години.
  • Главен инспектор на републиката – с помощта на заместник главния инспектор ръководи Главния финансов инспекторат на Република Кипър. И двамата се назначават от президента за срок от 5 години.
  • Директор на Централната банка на Република Кипър – с помощта на заместник-директора ръководи дейността на Централната банка. И двамата се назначават от президента за срок от 5 години.
  • Главен републикански омбудсман – назначава се от президента за срок от пет години. Длъжността е въведена през 1991 г.

Местно самоуправление[редактиране | редактиране на кода]

Местното самоуправление се упражнява от градските и селските общински съвети. Градските общински съвети се занимават с управлението на градовете и големите селскостопански райони на страната, докато селските общински съвети упражняват местно самоуправление в рамките на селата. Те са независими от държавата органи и членовете им се избират на общински избори с обикновено мнозинство.

Източници[редактиране | редактиране на кода]