Европейска роботизирана ръка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Компютърно изображение, което изобразява Европейската роботизирана ръка прикачена за модул Наука вляво и резерваната свързочна част прикачена към модул Рассвет вдясно.

Европейската роботизирана ръка (на английски: European Robotic Arm (ERA)) е роботизирана ръка, разработвана от Европейската космическа агенция, която ще бъде прикачена към руски компонент на Международната космическа станция. Това е първата роботизирана ръка, която ще работи на руския сегмент от станцията и е допълнение към вече инсталираните на „Пирс“ 2 руски товарни крана „Стрела“.

Основни характеристики[редактиране | редактиране на кода]

Интелигентният космически робот има няколко интересни характеристики. Една от най-забележителните е възможността му да се разхожда по външната част на станцията посредством собствено управление, като може да изпълнява много задачи автоматично или полуавтоматично. Така ERA оставя операторите си да вършат друга работа, вместо да я контролират постоянно. По-специфичната му работа е следната:

  • инсталация и разгръщане на слънчевите панели
  • замяна на слънчевите панели
  • инспекция на станцията
  • поемане на пристигащи (външни) товари
  • придружаване на астронавтите по време на космическите разходки

МКС вече има една роботизирана ръка – Канадарм2, но поради някои различия тя не може да бъде използвана за извършване на работа по/от руската част на МКС. Европейската роботизирана ръка е по-малка и по-слаба от Канадарм2. За нея няма планирана „ръка“ или Манипулатор за специални цели „Декстър“.

Разработена е от Европейската космическа агенция (ЕКА) и ще бъде изстреляна от руската ракета-носител „Протон“, след което астронавтите от МКС ще я пригодят за работа. По време на изстрелването, ERA е прикачена към Многофункционалния лабораторен модул. Той ще служи и като база за робота.

Контрол над ERA[редактиране | редактиране на кода]

Астронавтите могат да контролират ERA и отвътре и извън станцията. Вътрешния контрол използва лаптоп, който показва ERA и заобикалящата я среда. Външният контрол използва интерфейс, който може да бъде използван от астронавта, когато е в скафандър.

Състояние на проекта[редактиране | редактиране на кода]

Параметри[редактиране | редактиране на кода]

Параметри на ERA
Дължина 11,3 m
Максимален диаметър 4,11 m
Маса 630 kg
Максимална маса на поет товар 8000 kg
Точност при определяне на местоположението 5 mm

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ESA website, Постен на 17 март 2011 г.
  2. ((ru)) New money for the old Science // Gazeta.ru, 19 октомври 2011. Посетен на 2 юли 2012. (на руски)
  3. Александров, Светослав. Руските космонавти Генадий Падалка и Юрий Маленченко излизат в открития космос на 20 август // Космос БГ, 19 август 2012. Посетен на 20 август 2012.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]