Система за поддържане на живота на МКС

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Диаграма на Системата за поддържане на живота на МКС.

Системата за поддържане на живота на МКС е съвкупност от подсистеми за контролиране на атмосферата, атмосферното налягане, температурата, водните ресурси, отпадъчните води и за засичане и потушаване на пожари на Международната космическа станция. Най-основната задача на системата е да контролира въздушната среда в станцията, но освен това тя е отговорна и за съхранение на чистата вода и рециклиране на отпадъчните води от мивките, тоалетните, душовете и кондензираната вода във въздуха до питейна вода. Системата Електрон в модула Звезда и сходна система в модула Дестини генерират кислород. Като резерва в случай на авария, екипажът разполага и с бутилки със складиран кислород. Въглеродният диоксид се премахва от системата Воздух в Звезда. Други вещества, отделяни от метаболизма на астронавтите като метан и амоняк, се премахват посредством филтри с активен въглен.

Вода[редактиране | редактиране на кода]

МКС разполага с две системи за рециклиране на вода. Звезда разполага със система, която рециклира отпадъчни води и кондензирана вода в питейна вода, но тя обикновено не се консумира, освен в извънредни случаи, а се подава към системата Електрон, която извлича кислорода от нея за дишане. Американският сегмент разполага със Система за възвръщане на водата, монтирана в Дестини подобно на руската система.

Атмосфера[редактиране | редактиране на кода]

На борда на МКС има няколко системи, които поддържат атмосферата в станцията сходна с тази, на повърхността на земята. Обикновено атмосферното налягане в станцията е 101,3 kPa.

Системата CDRA в модула Транквилити премахва въглеродния диоксид и други вредни газове от атмосферата на станцията. Системата OGS в модула Дестини разделя водните молекули на водород и кислород от рециклираната вода посредством електролиза. След това кислородът се пуска в атмосферата на станцията, а водородът се изхвърля зад борда. Руската система Електрон е със сходни функции, но се поврежда периодично. Поради тази причина, както на МКС, така и на Мир е инсталирана и системата Вика, която генерира кислород от контейнери с литиев перхлорат. Системата Воздух, подобно на CDRA, премахва въглеродния диоксид.