Хармъни (модул)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Хармъни
ISS Node 2 module.jpg
Хармъни бива подготвен за изстрелване.
Характеристика на модула
Статут Активен
Тип Обитаем
Предназначение Възлов модул; системен модул
Построен от Flag of Europe.svg/Flag of Italy.svg ЕКА/Талес
Собственик Flag of the United States.svg НАСА
Ракета-носител Flag of the United States.svg Дискавъри
Изстрелян на 23 октомври 2007
Мисия STS-120/10A
Скачен с КС на 26 октомври 2007
Технически данни
Чиста маса 13 508 кг
Маса при изстрелване 14 288 кг
Дължина 7,19 м
Ширина 4,42 м
Херметизиран обем 75,49 м3
Обитаем обем 34,83 м3
Хармъни в Общомедия

Хармъни (на английски: Harmony), преди известен като Възел 2 (на английски: Node 2), е херметизиран обитаем модул на Международната космическа станция (МКС), построен от Талес Аления Спейс по поръчка на Европейската космическа агенция (ЕКА) за НАСА по споразумение между двете агенции.

Предназначение[редактиране | редактиране на кода]

Интериорът на Хармъни.

Модулът изпълнява функцията на възел между някои от останалите модули на МКС. Освен това в модула са инсталирани четири международни стандартни транспортни стелажи, съдържащи подсистеми, отговорни за управление и разпределяне на електричество, въздух и данни. Модулът разполага и с шест стандартни механизма за скачване, което позволява към модула да бъдат прикрепяни други модули, космически кораби като Товарен кораб H-II, Дракон и космически совалки. В крайната конфигурация на МКС към Хармъни са скачени за постоянно модулите Дестини, Кълъмбъс и Кибо, както и херметизирани адаптер за скачване със совалката. След доставянето на Хармъни на МКС, екипажът на станцията вече е удвоен от трима на шест души.

Техническа характеристика[редактиране | редактиране на кода]

С тегло от около 14 288 килограма, Хармъни е един от трите възлови модули на МКС. Неговият дизайн е базиран на дизайна на Кълъмбъс и на дизайна на многофункционалните товарени модули. Модулът е дълъг 7,2 метра и е 4,4 метра в диаметър.

Извеждане в орбита[редактиране | редактиране на кода]

Модулът е изстрелян на 23 октомври 2007 година по време на мисия STS-120 със совалката Дискавъри на полет ISS-10A за сглобяване на МКС. На 26 октомври модулът е изваден от товарния отсек на совалката и временно е монтиран на модула Юнити. Екипажът на МКС влиза в модула на следващия ден. След заминаването на совалката, херметизираният адаптер за скачване на совалката на модула Дестини е махнат и на негово място е поставен Хармъни, след което адаптерът за скачване е монтиран на предния механизъм за скачване на Хармъни.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]