Многофункционален товарен модул

от Уикипедия, свободната енциклопедия
10 март 2001, товарния модул Леонардо прикрепен към товарния отсек на совалка Дискавъри. Снимката е направена от екипажа на МКС с цифрова камера по време на мисията STS-102
Модул Рафаело скачен с МКС по време на мисията STS-114

Многофункционалният товарен модул (MTM) е голям херметичен контейнер, използван в мисиите на совалките Спейс Шатъл за пренос на товари до/от Международната космическа станция (МКС). Бива извеждан в космоса в товарното отделение на совалка, след което механичната ръка на станцията го поема и скачва към модула Юнити, където се разтоварват провизиите и се товарят завършените експерименти и отпадците. След приключването на разтоварването МТМ отново се прибира в совалката и се връща на Земята.

Към края на програмата Спейс Шатъл и малко преди завършването на станцията единият от модулите - Леонардо - е трансформиран в перманентен многофункционален модул и е оставен на станцията за постоянно.

Модулите са предоставени на НАСА чрез договор с Италианската космическа агенция (ИКА). Конструирани са три модула, като всеки е кръстен на велик талант от италианската история: Леонардо, Рафаело и Донатело. Построени от Талес Аления Спейс за ИКА, модулите обаче са собственост на НАСА. В отплата за построяването на модулите, НАСА дава на ИКА, време, в което да прави изследвания на МКС.[1]

МТМ първоначално са проектирани за Космическа станция Freedom и се е предполагало, че ще се конструират от компания Боинг, но през 1992 италианците обявяват, че ще построят „Малък херметически товарен модул“ способен да носи товар до 4500 кг. След промяна на дизайна през 1993 г. дължината на модула е увеличена двукратно, и е преименуван на Многофункционален товарен модул.

Всеки от трите модула е дълъг 6.4 м и има диаметър 4.6 м., Тежи празен около 4,5 тона и побира до около 10 тона товари. Времето му на полет (в трюма на совалката или скачен с МКС) е до 1 месец.

За разлика от другите два модула, Донатело може да превозва товари, които се нуждаят от непрекъснато захранване, от сглобяването им на Земята до скачването им към веригите на МКС. Плановете за полети към септември 2009 г. обаче не предвиждат извеждането му в орбита преди пенсионирането на совалките.

С извеждането от експлоатация на совалките през 2010, МТМ ще летят общо единадесет пъти.

Постоянен логистичен модул[редактиране | редактиране на кода]

През 2004 г. ЕКА предлага на НАСА Донатело да бъде снабден с подсилена защита срещу микрометеорити, и да бъде оставен скачен към МКС след пенсионирането на совалките. Такъв модул ще се нарича Постоянен логистичен модул (ПЛМ), и ще служи като склад за резервни части и припаси. Наличието му би позволило по-редки снабдителни полети до МКС. Цената на допълнителната защита е пресметната на между 20 и 40 милиона долара на модул. НАСА отхвърля предложението, тъй като то би изисквало промяна в графика на полетите, и би донесло допълнителни разходи.

След това обаче преговорите между двете агенции продължават. На 5 август 2009 г. е обявено решение при последния полет на совалката носеният от нея МЛМ (очаква се това да е Рафаело) да бъде оставен постоянно скачен към станцията като ПЛМ. Съобщено е и че работата по подсилването на защитата на Рафаело ще започне веднага. Очаква се модулът да се използва съвместно от НАСА и ЕКА.

Завършени мисии[редактиране | редактиране на кода]

Дата на изстрелване Мисия Совалка МТМ
8 март, 2001 STS-102 Дискавъри Леонардо
19 април, 2001 STS-100 Индевър Рафаело
10 август, 2001 STS-105 Дискавъри Леонардо
5 декември, 2001 STS-108 Индевър Рафаело
5 юни, 2002 STS-111 Индевър Леонардо
26 юли, 2005 STS-114 Дискавъри Рафаело
4 юли, 2006 STS-121 Дискавъри Леонардо
14 ноември, 2008 STS-126 Индевър Леонардо
28 август 2009 STS-128 Дискавъри Леонардо
5 април 2010 STS-131 Дискавъри Леонардо
24 февруари 2011 STS-133 Дискавъри ПММ Леонардо
28 юни 2011 STS-135 Атлантис Рафаело

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]