Египет през Средновековието

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search

Ранен ислямски период[редактиране | редактиране на кода]

Ислямско завоюване на Египет[редактиране | редактиране на кода]

Преди арабското завоевание Египет е византийска провинция. По време на войната между Персия и Византия е временно превзет от персийския цар Хозрой II в периода 616 – 629 година. Към началото на арабското завоевание в Египет е широко разпространено монофизитското учение, което традиционните християни считат за ерес. Византийското правителство се бори с ереста и затова властта на империята в този регион е много слаба. По време на завоеванието монофизитите не оказват значителна съпротива на нашествениците

Армия от 4000 араби, начело с Амр ибн Ал-ас е пратена от халиф Омар с цел разпространение на исляма в земята на фараоните – Египет. Арабите нахлуват в Египет през Суецкия полуостров и Палестина през декември 639 г. и бързо се придвижват по делтата на Нил. Имперските гарнизони отстъпват от много градове на Египет на запад, където се укрепяват в една от крепостите и водят успешна отбрана. Арабите получават подкрепление в размер на 5000 войника в 640 година и разгромяват византийците при Хелиополис. Амр изпратща войска в Александрия, която му се предава в съответствие с договор, подписан на 8 ноември 641 г. Византия се лишава от града.

Опит да се върне Александрия е предприет в 645 година, но той окончателно се проваля в 646 г. след пълен разгром на византийската армия. В 654 г. Констант II изпраща голям флот за отвоюване на Египет, но флотът е разбит от арабите, които по това време са се укрепили добре по море. Повече сериозни опити за отвоюване на Египет от арабите Византия не предприема.

Администрация на ранния ислямски Египет[редактиране | редактиране на кода]

Период на Умаядите[редактиране | редактиране на кода]

Период на Абасидите[редактиране | редактиране на кода]

Тулуниди, втори абасидски период и Икшидиди[редактиране | редактиране на кода]

Период на Фатимидите[редактиране | редактиране на кода]

Период на Аюбидите[редактиране | редактиране на кода]

Мамлюкски султанат[редактиране | редактиране на кода]

Един от най-могъщите мамелюкски владетели, Байбарс (1260 – 1277 г.), се изкачва на власт, след като участва в разбиването на монголите при Айн Джалут през 1260 година. Това е определяно от историците като първото значимо противопоставяне на монголските завоевания. През 15 век мамелюците се включват във войната срещу османските турци, които превземат Кайро през 1517 г. Османският владетел Селим I слага край на управлението на мамелюците и поставя неголям гарнизон в Кайро. Въпреки това мамелюците запазват известна автономност и власт.

Източници[редактиране | редактиране на кода]


Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Egypt in the Middle Ages“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.