Едуард Фридрих Еверсман

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Едуард Фридрих Еверсман
германски зоолог
Eduard Friedrich Eversmann.jpg
Роден
Починал
14 април 1860 г. (66 г.)
Научна дейност
Област Биология
Работил в Казански университет

Александър Едуард Фридрих фон Еверсман (на немски: Alexander Eduard Friedrich Eversmann, на руски Эдуард Александрович Эверсман) (23 януари 1794, Верингхаузен, Вестфалия, Германия – 14 април 1860, Казан, Русия) германски зоолог, ботаник и изследовател, работил през по-голямата част от живота си в Русия.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Еверсман е роден през 1794 във Вестфалия. Учи в Марбургския и Берлинския университет, като се дипломира през 1814 в университета в Хале. През 1817 защитава докторат по медицина и хирургия в университета в Тарту. Следващите няколко години прекарва в Южен Урал, където събира образци от биологични видове за Хинрих Лихтенщайн от Берлинския университет. През това време се подготвя за експедиция в Централна Азия, като изучава тамошните езици и обичаи.

През 1820 Еверсман от Оренбург заминава за Бухара, преоблечен като търговец в състава на руското посолство под прикритието на отряд казаци. В средата на декември достига до Бухара, като по пътя изследва хребета Мугоджари (657 м) и установява, че е най-южното продължение на Урал. В централната част на пустинята Къзълкум открива ниското до 758 м възвишение Букантау, като прави първата научна характеристика на пустинята и привежда доказателства за пресъхването на Аралско море: многочислени солончаци, малки езера, долини на пресъхнали реки. В Бухара Еверсман, като неофициално лице, на всяка крачка се подлага на опасности. По време на тримесечното си пребиваване в града тайно извършва научни наблюдения и води записките си късно през нощта. Описва пътувнето си в издадената през 1823 на немски език книга „Reise Orenburg nach Buchara“ (в превод „Пътешествие от Оренбург до Бухара“). През 1821 се завръща в Русия заедно с р уското посолство.

През 1825 – 1826, вече официално в качеството си на лекар, участва в арало-каспийската военно-топографска експедиция на Фьодор Фьодорович Берг. През декември 1825 експедицията тръгва от Гурев (Атирау) на югоизток, пресича платото Устюрт по 45º с.ш. и достига до възвишението Източен Чинк (256 м), простиращо се покрай западния бряг на Аралско море. От там продължава на север до пустинята Големи Барсуки, завива на запад и по 46º с.ш. се завръща в Гурев. На базата на своите наблюдения Еверсман доказва пълната изолация на каспийския от аралския басейн и доказва, че геоложките пластове на платото Устюрт, навсякъде са хоризонтални, с което слага край на представите за връзката ву с Уралските планини.

През 1828 става професор по зоология и ботаника в Казанския университет. През следващите десетилетия публикува множество изследвания, които поставят началото на проучването на флората и фауната в степните области на Русия. До 1836 Еверсман почти ежегодно провежда през летните месеци изследвания в оренбургските степи и в Южен Урал. В резултат на тези свои изследвания през 1840 създава и публикува „Естественную история Оренбургского края“. В нея той прави обширна характеристика на планината Мугоджари и възвишение Общ Сърт, вододел на реките Урал и Волга.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Mearns and Mearns – Biographies for Birdwatchers ISBN 0-12-487422-3.
  • Азатян, А. А. и др., История открытия и исследования Советской Азии, М., 1969
  • Магидович, И. П., История открытия и исследования Европы, М., 1970, стр. 364 – 365.
  • Магидович, И. П. и В. И. Магидович, Очерки по истории географических открытий, 3-то изд. в 5 тома, М., 1982 – 86 г. Т. 4 Географические открытия и исследования нового времени (ХІХ – начало ХХ в.), М., 1985 г., стр. 58, 127.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Eduard Friedrich Eversmann“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.