За произхода на днешните гърци

от Уикипедия, свободната енциклопедия
„За произхода на днешните гърци“
Aufgestellten Lehre über die Entstehung der heutigen Griechen
АвторЯкоб Фалмерайер
Първо издание1835 г.
Бавария
ИздателствоБаварска академия на науките
Оригинален езикнемски
Жанристория, етнография
ISBNISBN 9549445011

„За произхода на днешните гърци“ от германския историк Якоб Фалмерайер е кратко и обобщено историко-етнографско и теренно проучване на произхода на населението на кралство Гърция от 1835 г., т.е. непосредствено преди възникването на съвременната гръцка държавност[1].

Изследването по конюнктурно-политически съображения е прието зле от баварското правителство, чиято управляваща династия е заела гръцкия трон в началото на т.нар. баварократия. Авторът е упрекван в панславизъм и славянофилство – едновременно[1].

Етнографски Фалмерайер обосновава теорията, че в по-голямата си част населението на онова гръцко кралство от началото на XIX век няма античен етнически произход, т.е. не е пряк наследник на елините. Това съждение се приема „на нож“ от филелинистите[1].

Според други две книги на автора, оформени в „История на полуостров Морея през Средновековието“, населението на Пелопонес също е в значима част славянско и арванитско, както и това на Континентална Гърция – славянско на север от планините на Пинд, започвайки от Тополия на изток [2], и достигайки до Вулкария на запад.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]