Ибърски мост

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Ибърски мост
Основни данни
Предназначение пътен мост
Пресича река Ибър
Местоположение Flag of Kosovo.svg Косовска Митровица, Косово
История
Построен 2005 г.
Проектант КейФОР
Строител КейФОР
Карта
North Kosovo.png
Ибърски мост в Общомедия

Ибърският мост или Митровски мост, наричан още Аустерлиц (Austerlitz), е нов мост, свързващ бреговете на река Ибър в разделения на етнически признак град Косовска Митровица, Косово. В последните години мостът се е превърнал в символ както на града, така и на етническата нетолерантност в Косово.

Символ[редактиране | редактиране на кода]

Новият мост е единия от общо трите моста в Митровица и основен пункт свързващ както двете разделени части на града (южна и северна), така и обособилите се две етнически части на Косово (основна предимно албанска и северна сръбска). Албанците живеещи в северната част на Косовска Митровица не могат да се завърнат по домовете си, като реципрочно и сърбите от южната част на града не смеят също да се приберат.

История[редактиране | редактиране на кода]

На практика мостът маркира границата на етническата сръбска територия още от средновековието. Северно Косово географски, етнически и исторически принадлежи към историко-географската област Рашка. [1] Преди близо 1000 години първата жена историчка в световната история Анна Комнина в своята „Алексиада“ описва началото на сръбските земи идвайки по пътя от Липлян. [2] Днес отново на същото място намираме сръбската етническа граница и територия.

Политика[редактиране | редактиране на кода]

След инвазията на НАТО в Косово през 1999 г. Сърбия губи de facto суверенитета и контрола върху областта. След декларацията за независимост на Косово от 17 февруари 2008 г. се оформя загуба и de jure на косовската територия за Сърбия. В този контекст съществуват немалко индикации, че сръбската външна политика ще следва примерите с Република Сръбска Крайна в Хърватия и с Република Сръбска в Босна и Херцеговина и по отношение сръбския анклав в Северно Косово. Митровският мост над Ибър е военен контролно-пропускателен пункт към Северно Косово, чиято територия de facto не е под контрола на косовското правителство. Охраната и реда във военната зона на Северно Косово е поверена на френския контингент от КФОР.

Предизвикателства[редактиране | редактиране на кода]

Удовлетворяването на сръбските аспирации към етническа подялба на Косово могат да доведат до прецедент с непридвидими последици за европейската и международна сигурност. До момента международната общност следва принципа за междудържавна граница в бивша Югославия да се признава заварената административна граница между бившите югорепублики и автономни окръзи в състава на бившата федерация. Нарушаването на този принцип под натиска на сръбския национализъм неминуемо руши на етническа основа крехкия геополитически баланс на силите в размирния балкански регион. За момента тази тенденция е овладяна, тъй като на власт в Сърбия е Демократичаската партия на президента Борис Тадич.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Карастоянов, Стефан. Косово (геополитически анализ). УИ „Св. Кл. Охридски“, ISBN 978-954-07-2541-3, 2007.
  2. Занетов, Гаврил. Западни български земи и Сърбия. История и етнография, 1917.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]