Гаврил Занетов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Гаврил Занетов
български юрист

Роден
1863 г.
Починал

Учил вОдески национален университет
Научна дейност
ОбластИстория, литературна критика

Гаврил Танасов Занетов е български юрист, историк, публицист, литературен критик и член-кореспондент на БАН от гагаузки произход.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Гаврил Занетов е роден през 1863 г. в село Конгаз, Бесарабия, тогава в Обединено княжество Влахия и Молдавия. Завършва Болградската гимназия и право в Императорския новорусийски университет. Работи като магистрат. Бил е съдия и прокурор във Варна, Враца, Сливен и другаде. Апелативен съдия в София. Занетов е изявен литературен критик и публицист. Автор е на редица книги, студии и публикации на историческа и етнографска проблематика. Сътрудничи на повечето български периодични издания от края на 19 век, и началото на 20 век. Публикува в „Български преглед“, „Периодическо списание“, „Денница“ и други. Полемизира по въпросите на периодичния печат. Занетов е задълбочен и сериозен изследовател и познавач на Поморавието. През 1917 – 1918 година е член на Поморавския народо-просветен комитет.

Научни трудове[редактиране | редактиране на кода]

Занетовъ, Гаврилъ. Българското население в срѣднитѣ вѣкове. Историко-юридически скици. Русе, Скоро-печатницата на Спиро Гулабчевъ, 1902.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Чолов, Петър. Български историци. Биографично-библиографски справочник. София, Академично издателство „Проф. Марин Дринов“, 2010. ISBN 978-954-322-149-3. с. 129.