Гаврил Занетов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Гаврил Занетов
български юрист

Роден
1863 година
Починал
24 февруари 1934 година (71 г.)

Учил вОдески национален университет
Право
Научна дейност
ОбластИстория, литературна критика

Гаврил Танасов Занетов е български юрист, историк, публицист, литературен критик и член-кореспондент на БАН от гагаузки произход.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Гаврил Занетов е роден през 1863 г. в село Конгаз, Бесарабия, тогава в Обединено княжество Влахия и Молдавия. Завършва Болградската гимназия и право в Императорския новорусийски университет. Работи като магистрат. Бил е съдия и прокурор във Варна, Враца, Сливен и другаде. Апелативен съдия в София. Занетов е изявен литературен критик и публицист. Автор е на редица книги, студии и публикации на историческа и етнографска проблематика. Сътрудничи на повечето български периодични издания от края на 19 век, и началото на 20 век. Публикува в „Български преглед“, „Периодическо списание“, „Денница“ и други. Полемизира по въпросите на периодичния печат. Занетов е задълбочен и сериозен изследовател и познавач на Поморавието. През 1917 – 1918 година е член на Поморавския народо-просветен комитет. Един от най - задълбочените и изследователи и познавачи на традиционните противобългарски теория и практика на Великосръбския шовинизъм.[1]

Научни трудове[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Живко Войников, Сръбско - Българският Антагонизъм 1878 - 1945, Плевен, 2020 г., стр. 14
  2. Чолов, Петър. Български историци. Биографично-библиографски справочник. София, Академично издателство „Проф. Марин Дринов“, 2010. ISBN 978-954-322-149-3. с. 129.