Иван Васильов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Иван Васильов
български архитект
Роден: 28 февруари 1893 г.
Починал: 6 април 1979 г. (86 г.)

Иван Цоков Васильов е български архитект.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Арх. Иван Васильов е роден на 28 февруари 1893 година в гр. Оряхово. Гимназия завършва в град София. Заминава за Мюнхен през 1911 г. да следва живопис. През 1914 г. се прехвърля да изучава архитектура в Политехническия институт в Карлсруе. Завършва архитектура през 1919 година. След завръщането си в България започва работа съвместно с архитект Станчо Белковски. През 1925 година работи в съдружие с арх. Димитър Цолов. Събира ги родното Оряхово, откъдето произхождат и двамата и основават архитектурно бюро "Васильов – Цолов". В архитектурното бюро "Васильов-Цолов" двамата титуляри встъпват с равни права и задължения. Имената на двамата се свързват с построяването на сгради, без които архитектурната среда на столицата е немислима. Заедно със скулпторите Мара Георгиева, Любен Димитров, Михаил Кац, Дора Дончева и Иван Мандов, създава и архитектурно-скулптурното оформление на интериора на Паметника на свободата на връх Шипка. Висока оценка получават и проектите му за Дом на съветите (неосъществен), градоустройственото решение на площад "9 септември" (сега пл. "Княз Александър Батенберг") - в съавторство с колектив от "Софпроект", Паметникът на Съветската армия в София (в съавторство), музейната сграда в Тетевен и много други.

Архитектурна дейност[редактиране | редактиране на кода]

Осъществени проекти на архитектурно бюро "Васильов — Цолов"[редактиране | редактиране на кода]

Осъществени архитектурни проекти на арх. Иван Васильов (самостоятелни или с колектив)[редактиране | редактиране на кода]

  • Ателието и къщата на знаменития ваятел на скулптурни шедьоври Андрей Николов (1878 - 1959) - ул. “Любен Каравелов” 15 в София (познато днес като Червената къща, превърната в център за култура и дебати).
  • Свищовското висше училище
  • Дома на търговеца Владо Георгиев (бивша, после резиденция на Австрийското посолство), ул. "Гладстон" 16, София (с арх. Станчо Белковски - това е единствената обща работа на Белковски и Васильов)

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Inot 14:06, 29 юни 2011 (UTC)