Йоан Дука Ангел

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Йоан Дука Ангел (Ιωάννης Δούκας Ἄγγελος, р. 1126 - ум. 1200 г.) е византийски севастократор, внук на император Алексий I Комнин и чичо на императорите Алексий III Ангел и Исаак II Ангел.

Йоан Дука Ангел е най-възрастният син на военачалника Константин Ангел и на византийската принцеса Теодора Комнина. Майката на Йоан е дъщеря на император Алексий I Комнин и на Ирина Дукина. Така Йоан е член на двете византийски императорски фамилии - Комнини и Ангелини.

За първи път името на Йоан Дука Ангел се споменава в документ от 1166 г. Десет години по-късно той командва византийски военен отряд в битката при Мирокефалион, в деня след която участвал в схватка със селджуците, които обаче предпочели да не влизат в пряко сражение и се оттеглили.

През 1185 г. Йоан Дука Ангел подкрепил преврата на племенника си Исак срещу Андроник I Комнин. В знак на благодарност новият император почел чичо си с титлата Севастократор. В продължение на една година Йоан Дука Ангел е вторият човек в империята след самия император. Това положение обаче той запазва около година. През 1185 год. присъства в двора на Исаак II при Кипсела, както свидетелства Никита Хониат, по време на кампанията срещу норманското нашествие в Източна Тракия след разграбването на Солун през същата година. Тогава именно по негово нареждане Асен е зашлевен в лицето след дръзко и невъздържано поведение пред императора, когато двамата с брат си Петър предявяват своите претенции пред императора за "едно мъчнодостъпно селище, което се намирало при Хемус". Тази случка неимоверно разгневява българите и допринася за вдигането на въстанието на Асен и Петър по-късно пред ноември същата година.[1]

През 1186 г. императорът го назначава за стратег на втората експедиция срещу въстанието на Асен и Петър в тема Паристрион. Въпреки напредналата си възраст, той не ръководил войската колебливо, а, напротив - твърде похвално и в сраженията навредил значително на неприятелите[2]. Успехите на Йоан Дука Ангел събудили подозренията на Император, че чичо му се домогва до властта, което станало причина той да бъде отзован, а командването му - отнето. Верятно конфликтът между двамата се задълбочава, тъй като през 1195 г. Йоан Дука Ангел оказва подкрепа на преврата, с който другият му племенник Алексий III Ангел детронира брат си.

Йоан Дука Ангел е бил женен три пъти. От първата си съпруга, чието име не е запазено, той има двама сина

  • Исак Ангел, който бил женен за дъщеря на Алексий Врана
  • Алексий Дука Комнин Ангел.

Втората съпруга на севастократора е неговата далечна роднина Зоя Дукина - внучка на Исак Комнин, който е син на император Йоан II Комнин. От Зоя Дукина севастократор Йоан има трима сина:

Йоан Дука Ангел има и две дъщери, чиито имена не са запазени. Първата от тях е омъжена за Матео Орсини, граф на Кефалония. Втората му дъщеря е омъжена за Михаил Кантакузин - един от участниците в заговора срещу Исак II Ангел през 1195 г.

От неизвестна по име жена севастократор Йоан Дука Ангел има и един незаконен син:

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Никита Хониат, "История", 26 - в ГИБИ, София 1983, том ХI, 17., стр. 26
  2. Никита Хониат. История, започваща с царуването на Йоан Комнин. Цит. по ГИБИ, Т.11. БАН, 1983. 29 с.