Йоланда дьо Дрьо

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Йоланда дьо Дрьо
кралица на Шотландия
херцогиня на Бретан
Лични данни
Родена 1263
Починала 2 август 1322 г.
Семейство
Брак Александър III, крал на Шотландия
Артур II, херцог на Бретан
Династия Дрьо
Баща Робер IV дьо Дрьо
Майка Беатрис дьо Монфор-Амори

Йоланда дьо Дрьо, графиня Дьо Монфор-Амори (1263 – 2 август 1322), е френска благородничка, която чрез двата си брак става последователно кралица на Шотландия и херцогиня на Бретан.

Йоланда е дъщеря на граф Робер IV дьо Дрьо и на графиня Беатрис дьо Монфор-Амори. Семейството на Йоланда се намира в тесни роднински връзки с френските крале от династията на Капетингите както и с редица други могъщи аристократични фамилии. Бащата на Йоланда е внук на френския крал Луи VI, а баба ѝ Мария дьо Бурбон е братовчедка на графа на Фландрия Ги I дьо Дампиер. Майката на Йоланда, от своя страна, е единствената дъщеря на граф Жан I дьо Монфор-Амори. От нея Йоланда наследява графската титла на Монфор-Амори.

Кралица на Шотландия[редактиране | редактиране на кода]

На 15 октомври 1285 Йоналда се омъжва за овдовелия шотландски крал Александър III. Бракът им е сключен след смъртта на единствения син на шотландския крал – също Александър, роден от покойната му съпруга – английската принцеса Маргарет Плантагенет. Бракът за французойската още повече отдалечава шотландския крал от английския крал Едуард I и подчертава независимостта на шотландците от Англия.

Александър III умира на 18-19 март 1286 г., след като пада от кон по пътя от Единбург до Кингхорн, където трябвало да се присъедини към съпругата си. По това време обаче се смятало, че овдовялата кралица е бременна с очаквания престолонаследни, поради което парламентът в Скоун назначава петима пазители на Шотлндия, които да управляват кралството до раждането на детето. Не е известно какво става с детето на Йоланда, което най-вероятно е направила спонтанен аборт. Един отчет на пазителите, направен в Клакманан в деня на Св. Екатерина - 25 ноември 1286 г. – свидетелства за раждането на мъртво дете.

Херцогиня на Бретан[редактиране | редактиране на кода]

През 1292 г. бившата шотладска кралица се омъжва за херцога на Бретан Артур II. Този брак на Йоланда се оказва по-сполучлив от първия, тъй като тя ражда на втория си съпруг шест деца:

  • Жан (1294-1345) – граф Дьо Монфор, граф Ричмънд и херцог на Бретан;
  • Беатрис (1295-1384)
  • Жана (1296-1364)
  • Алис (1297-1344)
  • Бламш (родена ок. 1300), починала като бебе
  • Мария (1302-1371)

Артур II умира през 1312 и е наследен от Жан III Добрия – негов син от първия му брак. Йоланда умира на 2 август 1330 г. Нейните владения в Монфор са наследени от сина ѝ Жан, който започва борба за херцогство Бретан, довела до т.н. Война за бретанското наследство.