Казимир (село)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Казимир.

Казимир
Общи данни
Население 133 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 18,02 km²
Надм. височина 129 http://www.wikidata.org/entity/undefined
Пощ. код 7574
Тел. код 08674
МПС код СС
ЕКАТТЕ 35225
Администрация
Държава България
Област Силистра
Община
   - кмет
Силистра
Юлиан Найденов
(ГЕРБ)

Казимир е село в Североизточна България. То се намира в община Силистра, област Силистра. За произхода на името на селото има две становища. Едни смятат, че името на селото е свързано с името на полски учен Казимир, който е идвал по нашите земи. Други считат, че в тази местност се е сключил мир и от израза "каза се мир" идва и името на селото Казимир.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Казимир се намира на 18 километра югозападно от град Силистра.Климатът е умерено - континентален. Влиянието на река Дунав е слабо. През лятото в района често стават засушавания. Селото е разположено на двата склона на дол, обърнат на север. Почвата в землището на селото е черноземна, на места примесена с глина. Подпочвени води има на дълбоко и в малки количества.

История[редактиране | редактиране на кода]

Има предположения, че селото е възникнало още през римско време.От падането на България под турска власт до 1853 година, когато от южна България пристигат изселници, в Казимир са живели само българи. През 1913 година заедно с цялата околия Казимир е под румънско владение до 1940 година.В този период в Добруджа действа съпротива срещу румънските поробители, в която вземат участие и жители на Казимир. През 1950 година се основава ТКЗС. Хората, живеещи в Казимир, са работили предимно като полевъди, механизатори и животновъди. По късно започва преселението в града. Днес в селото живеят около 200 души предимно в пенсионна възраст. Близостта до град Силистра и усилията на настоящия кметски наместник Георги Колев за благоустройство и обновление, допринасят за по-съвременния облик на селото.


Други[редактиране | редактиране на кода]

Към клуба на пенсионера и инвалида има певческа група, която представя успешно селото на регионално и републиканско ниво при различни културни изяви.

Кухня[редактиране | редактиране на кода]

За кулинарните умения на казимирските домакини може да се съди по приготвянето на Гергьовденското агне, което се пече все още на жарава, в специални за целта пещи.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]