Казимир (село)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Казимир.

Казимир
Общи данни
Население 133 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 18,02 km²
Надм. височина 171 m
Пощ. код 7574
Тел. код 08674
МПС код СС
ЕКАТТЕ 35225
Администрация
Държава България
Област Силистра
Община
   - кмет
Силистра
Юлиан Найденов
(ГЕРБ)

Казимир е село в Североизточна България. То се намира в община Силистра, област Силистра. За произхода на името на селото има две становища. Едни смятат, че името на селото е свързано с името на полски учен Казимир, който е идвал по нашите земи. Други считат, че в тази местност се е сключил мир и от израза "каза се мир" идва и името на селото Казимир.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Казимир се намира на 18 километра югозападно от град Силистра.Климатът е умерено - континентален. Влиянието на река Дунав е слабо. През лятото в района често стават засушавания. Селото е разположено на двата склона на дол, обърнат на север. Почвата в землището на селото е черноземна, на места примесена с глина. Подпочвени води има на дълбоко и в малки количества.

История[редактиране | редактиране на кода]

Има предположения, че селото е възникнало още през римско време.От падането на България под турска власт до 1853 година, когато от южна България пристигат изселници, в Казимир са живели само българи. През 1913 година заедно с цялата околия Казимир е под румънско владение до 1940 година.В този период в Добруджа действа съпротива срещу румънските поробители, в която вземат участие и жители на Казимир. През 1950 година се основава ТКЗС. Хората, живеещи в Казимир, са работили предимно като полевъди, механизатори и животновъди. По късно започва преселението в града. Днес в селото живеят около 200 души предимно в пенсионна възраст. Близостта до град Силистра и усилията на настоящия кметски наместник Георги Колев за благоустройство и обновление, допринасят за по - съвременния облик на селото.


Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Други[редактиране | редактиране на кода]

Към клуба на пенсионера и инвалида има певческа група, която представя успешно селото на регионално и републиканско ниво при различни културни изяви.

Кухня[редактиране | редактиране на кода]

За кулинарните умения на казимирските домакини може да се съди по приготвянето на Гергьовденското агне, което се пече все още на жарава, в специални за целта пещи.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]