Коларово (област Стара Загора)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Коларово.

Коларово
Общи данни
Население599 души[1] (15 март 2024 г.)
24 души/km²
Землище24,939 km²
Надм. височина149 m
Пощ. код6271
Тел. код041480
МПС кодСТ
ЕКАТТЕ38008
Администрация
ДържаваБългария
ОбластСтара Загора
Община
   кмет
Раднево
Георги Петров
(БСДП, ЗНС; 2023)
Кметство
   кмет
Коларово
Георги Тенев
(БСП)

Коларово е село в Южна България. То се намира в община Раднево, област Стара Загора.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Коларово е разположено в Горнотракийската низина между реките Сазлийка и Азмака. Надморска височина 150 метра. Около 1000 постоянни жители. Намира се на 23 km от общинския център Раднево, на 13 km от областния център Стара Загора и на 230 km от столицата София. До селото има редовен автобусен транспорт – линия №23 от Стара Загора, както и от автогари Стара Загора и Раднево.

История[редактиране | редактиране на кода]

Селото е създадено около 1650 – 1660 година на мястото на турски чифлик. Носи името Арабаджиево до Освобождението. Населението му е основно християнско.

Родно място на поп Минчо Кънчев, революционер, съратник на Васил Левски, учител и свещеник, автор на книгата „Видрица“, Диарбекирски заточеник. Роден през 1836 година, починал в 1904 година в родното си село. Една от иконите на българското Възраждане и движението за национална независимост.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

В землището на селото се намира местността Трите могили, вековна гора, плаж на река Сазлиийка. Автентичен фолклорен състав, носител на награди от съборите в Копривщица, пази традициите и фолклорното наследство на региона.

Църквата е построена през 1854 г., училището е основано в 1856 г. В селото има читалище, кметство, поща, здравна служба, ветеринарна служба, детска градина, аптека, стадион, магазини, заведения и др.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Събор на 21 октомври.

Личности[редактиране | редактиране на кода]

Тук е роден поетът и бивш локомотивен машинист Минчо Мънчев Минчев, член на Съюза на българските писатели, издател и главен редактор на в. „Нова зора“, който излиза от 1996 г., и председател на ПП „Нова зора“, основана през март 2006 г. Нова зора.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]