Направо към съдържанието

Кристина Горанчева

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Кристина Горанчева
българска певица
Родена
Починала
13 юни 2013 г. (66 г.)

Учила вНационална музикална академия
Музикална кариера
Стилопера
Глассопран

Кристина Петрова Горанчева е българска оперна певица, сопрано.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Кристина Горанчева е дъщеря на оперната певица Екатерина Апостолова и инженера Петър Горанчев. Завършва пеене в Музикалната академия. Още като студентка участва в международни конкурси. Носител е на четири международни награди от едни от най-престижните оперни конкурси – в Тулуза, Вервие, Париж и Рио де Жанейро.

Кристина Горанчева е измежду малкото българки, играли в „Ла Скала“. Под режисурата на Юрий Любимов и диригентството на Клаудио Абадо през сезон 1974/1975 и 1977/1978 тя пее на сцената на Миланския театър в творбата „Al gran sole carico d'amore“ на Луиджи Ноно. Пяла е с дългосрочни договори и гастроли на оперните и концертни сцени в почти цяла Европа. В България е участвала в спектакли на Софийската, Варненската и Русенската опера. Била е солистка на всички големи български симфонични оркестри. Сред многобройните ѝ роли са Розина в „Севилският бръснар“ от Росини, Корила във „Вива ла мама“ от Доницети, Антонида в „Иван Сусанин“ от Глинка.[1][2] През 1979 в Нюрнберг участва в премиерата на операта „Tempus Dei“ на германския композитор Вернер Якоб, където изпълнява ролята на Ева.

През последните години от живота си Кристина Горанчева е координатор на организираната от сдружение „Нова палитра“ в София пролетна лектория „Единство на времената“, в която участват множество видни български интелектуалци, сред които Карандаш, Вера Ганчева, Мони Алмалех, Цветан Теофанов, Орлин Стефанов, Ерика Лазарова, Нина Димитрова.[1]

Почива на 66-годишна възраст на 13 юни 2013 година. [1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]