Кристина Горанчева

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Кристина Горанчева
българска певица
Родена
Починала
13 юни 2013 г. (66 г.)

Учила вНационална музикална академия
Музикална кариера
Стилопера
Глассопран

Кристина Петрова Горанчева е българска оперна певица, сопрано.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Кристина Горанчева е дъщеря на оперната певица Екатерина Апостолова и инженера Петър Горанчев. Завършва пеене в Музикалната академия. Още като студентка участва в международни конкурси. Носител е на четири международни награди от едни от най-престижните оперни конкурси – в Тулуза, Вервие, Париж и Рио де Жанейро.

Кристина Горанчева е измежду малкото българки, играли в „Ла Скала“. Под режисурата на Юрий Любимов и диригентството на Клаудио Абадо през сезон 1974/1975 и 1977/1978 тя пее на сцената на Миланския театър в творбата „Al gran sole carico d'amore“ на Луиджи Ноно. Пяла е с дългосрочни договори и гастроли на оперните и концертни сцени в почти цяла Европа. В България е участвала в спектакли на Софийската, Варненската и Русенската опера. Била е солистка на всички големи български симфонични оркестри. Сред многобройните ѝ роли са Розина в „Севилският бръснар“ от Росини, Корила във „Вива ла мама“ от Доницети, Антонида в „Иван Сусанин“ от Глинка.[1][2] През 1979 в Нюрнберг участва в премиерата на операта „Tempus Dei“ на германския композитор Вернер Якоб, където изпълнява ролята на Ева.

През последните години от живота си Кристина Горанчева е координатор на организираната от сдружение „Нова палитра“ в София пролетна лектория „Единство на времената“, в която участват множество видни български интелектуалци, сред които Карандаш, Вера Ганчева, Мони Алмалех, Цветан Теофанов, Орлин Стефанов, Ерика Лазарова, Нина Димитрова.[1]

Почива на 66-годишна възраст на 13 юни 2013 година. [1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]