Крум Прокопов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Крум Прокопов
български революционер

Роден
Починал

Образование Софийски университет „Св. Климент Охридски“

Крум Спасов Прокопов е български просветен деец и революционер, член на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Прокопов е роден в 1870 година в село Гайтаниново, тогава в Османската империя, днес в България. Баща му е видният български учител в Източна Македония Спас Прокопов. В 1895 година завършва с десетия випуск Солунската българска мъжка гимназия.[1] Учи три семестъра право в Софийския университет „Свети Климент Охридски“. Прекъсва и работи като учител в Разлога, Неврокоп и Горно Броди, Серско.

От 1900 до 1901 г. Спас Прокопов учителства в Лозенград, като едновременно е и ръководител на околийския революционен комитет на ВМОРО. В 1903 г. влиза в Школата за запасни офицери в Княжево. След това работи като чиновник в Българската земеделска банка, а по-късно се занимава с търговия.[2][3]

Участва в Първата световна война като запасен поручик, взводен командир в главна армейска артилерийска работилница. Награден е с орден „За военна заслуга“.[4]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Кандиларовъ, Георги Ст. Българскитѣ гимназии и основни училища въ Солунъ (по случай на 50-годишнината на солунскитѣ български гимназии). София, Македонски Наученъ Институтъ, печатница П. Глушковъ, 1930. с. 93.
  2. Николов, Борис Й. Вътрешна македоно-одринска революционна организация. Войводи и ръководители (1893-1934). Биографично-библиографски справочник, София, 2001., стр.141.
  3. Македонски научен институт
  4. ДВИА, ф. 1, оп. 4, а.е. 2, л. 197-198
     Портал „Македония“         Портал „Македония