Лаута (парк)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Лаута.

Лаута
Паркове в Флаг на България България
Парк Лаута – вход на централната алея
Парк Лаута – вход на централната алея
Информация
Вид обществен лесопарк
Местоположение Пловдив ж-к. „Тракия“
Създаден 2011 г.
Собственик Община Пловдив
Лаута в Общомедия

Лау̀та е обществен парк, разположен на територията на жилищен район Тракия в гр. Пловдив. Площта му е 402 421 м².

Зона за отдих – парк Лаута

Местонахождение[редактиране | редактиране на кода]

Парк „Лаута“ се намира в северната част на жилищен район „Тракия“, южно от бул. „Санкт Петербург“, който е една от основните пътни артерии от центъра на града до квартала.

Западно паркът граничи със стадион „Локомотив“, част от спортния комплекс „Локомотив“, където провежда подготовка и домакински срещи футболен клуб „Локомотив“. Също западно паркът граничи със зелени площи, собственост на Аграрния университет и обект на МО.

Южно е в близост до жилищни групи А10 и А12 на квартал Тракия, а източно – до А11.[1]

История[редактиране | редактиране на кода]

Районът е бил обитаван хилядолетия преди новата ера и е известен под името Яса тепе, праисторическо селище от неолита, от което има открити много останки на сгради и предмети от бита.

В по-късни сведения от 1523 г. се казва, че тук се е намирало село Лаут (или Лагуд) от каазата Филибе.

В книгата си „Пловдивска хроника“ Никола Алваджиев е поместил снимка, от която се вижда, че в района са били разположени оризища, които са били основен поминък на местното население.

В сведения от началото на 20 век е посочено, че тук е имало горски насаждения. В периода 1940 – 1944 г. паркът се оформя като специален горски масив от германската власт, който е бил предназначен за естествен параван на намиращото се на юг летище.

До 1985 г. през парка минава улица за движение на автомобили и автобуси от градския транспорт, която свързва квартала с центъра на града. През 1985 г. е пуснат в действие бул. Санкт Петербург и улицата е затворена за движение. От тогава районът запустява. Съществуващата пътна инфраструктура е амортизирана. Растителните и животински видове са изоставени без грижи и надзор. Лаута става опасно място за преминаване, свърталище на престъпност, мизерия и боклуци.

През 2011 г. парк „Лаута“ е обявен за публична общинска собственост с Акт №1717/14.06.2011 г.

Централна алея

През май 2013 г. с проект „Обичам природата – и аз участвам“, разработен от районната администрация, и финансиран от ПУДООС, като част от националната кампания „За чиста околна среда – 2013“ на МОСВ, се реализира изграждането на Зона за отдих в парк Лаута на площ от 850 кв. метра. Паркът се сдобива с 39 броя градински пейки. Засаждат се 13 броя иглолистни и 6 броя широколистни дървета. През 2014 г. широколистната дървесна растителност в парк Лаута се увеличава с нови 600 броя. В началото на 2015 г. се изгражда поливна система.

Характеристики[редактиране | редактиране на кода]

Територията на парк Лаута е от лесопарков тип. В него има гъсто смесено насаждение от горски видове и сгъстен подраст с трудна проходимост и видимост в зелените площи. С цел попълване и обновяване на фонда през 2013 година се извършва ново планово залесяване. В парка се срещат обичайните за градски парк видове от фауната и флората на България.

Горичка със забавни обозначения

Растителни видове[редактиране | редактиране на кода]

От дървесните видове в парка преобладават широколистните, като най-разпространени от тях са Бяла акация, Летен дъб, Обикновения ясен, Бялата бреза, Обикновения явор. Срещат се и единични екземпляри от Плачеща върба, Конски кестен, Китайски мехурник, Чинар, Бял бор.

Ниските растителни видове, които виреят на територията на парка са горска Детелина, Глухарче, Здравец, Бръшлян.

Животински видове[редактиране | редактиране на кода]

Гълъби от типа Гривяк, катерици и кълвачи са типичните представители на фауната в района. Със съдействието на районната администрация на квартал Тракия, през 2014 година се доставят фазани, които са най-новите обитатели на парка.

Обществени придобивки[редактиране | редактиране на кода]

Алея за разходка

В парка има изградена и добре оформена алейна мрежа, около която са разположени зони за отдих и спорт. Създадени са различни обекти по интереси – барбекюта, беседки, фитнеси на открито, детски площадки, игрища за волейбол, кучешка площадка, сглобяема сцена и атрактивна Айляк зона с хамаци.

Зона за отдих с беседки и хамаци

Реконструкцията на парка допринася за изграждането на нови чешми с питейна вода и нови пейки за отдих, както и преасфалтиране на алеите. За достъп до парка и в тъмната част на денонощието, по дължина на алеите е изградено стълбово осветление. С цел безопасност на посетителите и опазване на придобивките от вандалски прояви, в парк Лаута е назначена общинска охрана.

Спорт[редактиране | редактиране на кода]

Карта на крос маршрутите

На територията на парка са осъществени шест крос маршрута с различни дестинации и дължини от 1000 до 2600 м., които са отбелязани в специални карти, поставени на различни места по алеите. Единият от маршрутите е лицензиран от Българската федерация по лека атлетика.

Детска площадка
Обозначение на детска площадка

В парка са разположени две игрища за волейбол. Фитнесите на открито са друга спортна атракция. За децата са изградени площадки, на една от които е монтирана шведска въжена кула за катерене.[2]

Събития[редактиране | редактиране на кода]

Парк Лаута е подходящо място за разходка, забавление и спорт на хора от целия град и от всички възрасти. А също и за организиране на фирмени, спортни и обществени събития на открито. Някои от тях са традиционни.

  • Годишно велошествие за откриване на велосезона (от 2013 г.) [3]
  • Участие в инициативата на Община Пловдив под надслов „Чист въздух – това е вашето придвижване!“ от кампанията за устойчива градска мобилност „Европейска седмица на мобилността“. (22 септември 2013) [4]
  • Годишно честване празника на район Тракия. (от 2013 г.) [5]

През 2014 г. в рамките на празника на квартала се провежда инициативата „Добър ден е едно добро начало“, от която се ражда идеята в парка да се поставят табели с надпис: Добър ден! [6]

  • Участие в националната кампания „Активна събота“. (2015 г.) [7]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „География“         Портал „География          Портал „България“         Портал „България