Лени Вълкова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Лени Вълкова
Родена
22 май 1927 г. (96 г.)
Стилджаз, суинг
Гласалт
Свързани изпълнителиАсен Овчаров, Леа Иванова, Люси Найденова, Лиана Антонова, Ахинора Куманова, Димитър Ганев

Елена Вълкова,[1], известна като Лени Вълкова, е българска шлагерна и джаз певица.

Наричана е кралица на джаза.[1][2] Тя е първата жена в България, пяла публично джаз, и станала известна с това.[1]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Лени Вълкова е родена на 22 май 1927 г.[3] в София, район „Илинден“. Тя е потомък на първите заселници на територията на района – македонските българи от Кукуш, опожарен по време на събитията около Илинденско-Преображенското въстание[2].

Лени Вълкова учи оперно пеене в Музикалната академия при проф. Иван Попов[3]. Първите си стъпки като певица прави в НЧ „Гоце Делчев – 1927“, София. Превръща се в прима на българския джаз, обикаляла световните сцени заедно с Леа Иванова и установила се през последните 30 години в Лондон[2].

През 1942 г. съвсем младата Лени Вълкова започва да пее като солистка в джазовата формация „Джаз Овчаров“ с диригент Асен Овчаров[4]. Тя е една от първите изпълнителки на джаз в България заедно с Леа Иванова и Люси Найденова, познати като „Трите Ел“. Сред тях Лени Вълкова е смятана за „най-талантливата“[5][6][7].

Оркестърът и солистите му имат големи затруднения с комунистическата власт в България[8]. През лятото на 1947 г. Лени Вълкова пее в бар „Астория“, Варна. Младият Хачо Бояджиев с одобрението на диригента Овчаров прехвърля кабел през улицата до бара, за да включат изпълненията на певицата и така излъчват по Радио Варна един час джаз с Лени Вълкова директно от бар „Астория“. Настъпва скандал, в Радиото се обаждат от Областния комитет на партията и обвиняват журналиста и певицата в идеологическа диверсия[9]. В оркестъра на Овчаров свири цигуларят Александър Николов (Сашо Сладура), който през 1961 г. е изпратен в трудовия концентрационен лагер в Ловеч. Там успява да преживее само 11 дни. След побои, малтретиране, унижения и подигравки е убит[10].

Освен в „Джаз Овчаров“, Лени Вълкова е солистка в „Джаза на младите“, просъществувал до 1956 г. Там пее заедно с Кирил Семов, Лиана Антонова и Ахинора Куманова[11]. Също така е вокал в оркестъра „Джаз темпо“ на Димитър Ганев, прераснал в „Биг бенд на Българското национално радио“[11].

Юбилей[редактиране | редактиране на кода]

През 2017 г. е отбелязан 90-годишният юбилей на Лени Вълкова с празненство в присъствието на легендите на българската забавна музика Ахинора Куманова, Лиана Антонова и Ани Пармакова. В блестящо състояние на гласа си и перфектна кондиция Вълкова благодари на гостите за оказаното ѝ внимание, като изпълнява няколко световни сингъла, сред които и емблематичната песен Summertime на Джордж Гершуин от операта му „Порги и Бес“ (1935)[2].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]