Макоцево

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Макоцево
Makotsevo-mayors-office.jpg
Кметството
Общи данни
Население 360 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 23,663 km²
Надм. височина 700 m
Пощ. код 2124
Тел. код 07157
МПС код СО
ЕКАТТЕ 46231
Администрация
Държава България
Област Софийска
Община
   - кмет
Горна Малина
Ангел Жиланов
(независим)
Макоцево в Общомедия

Макоцево е село в Западна България. То се намира в Община Горна Малина, Софийска област.

География[редактиране | редактиране на кода]

Изглед към селото от района на ЖП гарата

Село Макоцево се намира в източната част на Саранската котловина, разположена между планината Мургаш (част от Стара планина) на север и северните дялове на Ихтиманска Средна гора на юг. На изток и североизток от Макоцево се простира така нареченият Опорски рид[1],който се явява един от многото напречни планински прагове в Средногорско-Подбалкнската област, който всъщност разделя Саранската и Долнокамарската котловина и свързва планината Мургаш на Стара планина с Ихтиманска Средна гора. Освен село Макоцево, в Саранската котловина попадат и селата: Негушево (на северозапад), Осойца (на север), Саранци и Чеканчево (на изток). Географското местоположение на село Макоцево има много добри климатични условия и прави селото подходящa дестинация за излети и разходки. Със своята красива природа, богата флора и фауна, Макоцево може да остави без дъх всеки, дошъл да се порадва на това райско кътче. Макоцево се намира на около 40 километра от София и на 5 километра от селата Саранци и Чеканчево. Най-високият връх в близост до селото е Опор (1089 m). През землището на селото минава главния вододел на България, а също и едноименната Макоцевска река , кръстена на самото село.

История[редактиране | редактиране на кода]

Старите предания разказват, че селото е създадено от двама преселници от Тракия. Най-ранните турски документи, в които се споменава името на селото са от 15 век. Тези документи сочат, че селото е било владение (тимар) на "Искендер, син на доганджи Иса бей".[2] В началото жителите се занимават с планинско скотовъдство. В края на 19 и началото на 20 век в селото се развива каменарство и вараджийство. По това време варта, произведена в селото, е продавана в София и околностите на града. В покрайнините на селото има останки от варниците.

В края на 50-те и началото на 60-те години на 19 век в селото е построен православния храм „Свети Димитър“. Църквата е осветена през 1861 година, през 1873 година е ограбена и осквернена от черкези, което налага повторното и освещаване през 1874 година. Към 1900 година в селото действа начално училище.[3]

Религии[редактиране | редактиране на кода]

Цъква „Свети Димитър“

Основната религия в селото е православно християнство. Църквата '„ Св. Димитър “', е построена през 19 век в периода от 1858 до 1860 година. Има корабовидна форма, без куполи и в нея има стенописи. Таванът е сводест. Църквата е ремонтирана между 2000 и 2003 година.

В селото се намира малък параклис „Свети Георги Победоносец“, който в момента се възстановява. Параклисът е свързан с много митове и легенди със хората от селото.

Обществени институции[редактиране | редактиране на кода]

 • Читалище "Просвета"
 • ЖП гара (БДЖ има две спирки в Макоцево - МАКОЦЕВО и МАКОЦЕВО СП.)

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

В нощта срещу двадесети жителите на селото варят курбан в местността Падалото в чест на Свети Илия, a на сутринта започва и традиционният събор.

  На този ден хората от селото дават курбан за здраве.

Личности[редактиране | редактиране на кода]

 • Георги Тановски (1883 — 1944), български военен деец, генерал-майор
 • Георги Дамянов (1886 — 1923) деец на БЗНС, един от водачите на въстаналите войници през владайското въстание
 • Иван Кьосев — художник-график, роден в Бургас
 • проф.Марин Коцев - художник, дългогодишен преподавател по специалност "Дизайн на детската среда" в Национална Художествена Академия.
 • проф.Иван Георгиев Иванов (1944)- молекулярна биология

Кухня[редактиране | редактиране на кода]

Макоцевско мезе

Приготвя се през зимата.

Във фурната на печката се слагат 6 средно големи картофа и 4 глави лук небелени, когато се опекат и поизстинат се обелват и нарязват в голяма купа, върху тях се нарязва 1 стрък праз на ситно. Подправя се със сол, оцет, олио, ронена чубрица и червен пипер. Консумира се с греяна ракия.

Селски туризъм[редактиране | редактиране на кода]

Селото развива и селски туризъм включващ : конно ранчо, предлагащо свободна езда и курсове по езда. Хълмовете от двете страни на селото са вилни зони. По - голямата вилна зона се нарича Овчо Бърдо. Вилният туризъм допринася за поминъка на местното население.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

[1] Школа по езда в селото. Клуб по народни танци "Опорска река"

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

 1. Опорски рид
 2. Борислав Дичев - „Генерал Георги Тановски - воин, патриот, гражданин“, София, 2003, Издателство „Захари Стоянов“, стр. 11
 3. Борислав Дичев - „Генерал Георги Тановски - воин, патриот, гражданин“, София, 2003, Издателство „Захари Стоянов“, стр. 12, 14