Марин Карадимитров

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Марин Карадимитров
Псевдоним Маркади
Роден 23 февруари 1896 г.(1896-02-23)
Починал 18 ноември 1981 г. (на 85 г.)
Професия издател
Националност Българин
Активен период 1933 г. – 1981 г.
Жанр публицистика

Марин Карадимитров, известен като Маркади, е български издател, и публицист.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Марин Карадимитров е роден на 23 февруари 1896 г. Произхожда от многолюдно семейство с две по малки от него сестри и брат. Родителите, сестрите и брат му не се отличават със силна памет. Завършва основното си образование и поради липса на парични средства започва да се препитава като пътуващ книжар, продаващ художествена литература.

Неговият откривател през 30-те години на ХХ век е проф. Александър Балабанов, който е изненадан от откритието си, както е изненадан и самият Марин Карадимитров.

Подложен е на медицински изследвания през 1930 г. от видни по това време лекари, които установяват, че Карадимитров притежава изключително силна памет и няма никакво вродено и в последстние придобито заболяване.

Проф. Балабанов среща Марин Карадимитров в град Казанлък, където той демонстрирал своята дарба, при което професорът го съветва да дойде незабавно в София. Ученият подлага на „изпит“ Карадимитров, който му показал уменията си. Професор Балабанов заявил, че никъде по света където е ходил не бил виждал такова чудо. Откривателят урежда бляскав дебют на Марин Карадимитров в 45-та аудитория на Софийския университет. Екзаминатор е проф. Спиридон Казанджиев, който съобщава, че световния рекорд по бързо запомняне на цифри от един прочит принадлежи на Рюкле. Марин Карадимитров го надминава с 40 цифри и е могъл да запамети и възпроизведе в прав и обратен ред към 6000 цифри. Световноизвестният феномен по това време Пико фон Мирандола запаметава 2000 думи, Карадимитров – 3000.

При всички демонстрации Маркади чака да му продиктуват думите или цифрите, които трябва да възпроизведе. До 1944 г. Карадимитров показва таланта си по целия свят за което е научил перфектно и чужди езици – френски, румънски, турски.

Карадимитров издава през 1933 г. книга „Ръководство за усилване на паметта“, като прави и литературни опити с издаването на още две книги. В предговора на едната той цитира любимата си поговорка: „Съдбата е колело, браво на този, който може да го завърти“. След 1944 г. човекът с най-силната памет в света не успява да „завърти колелото“.

Умира в София през 1981 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Вестник 168 часа, бр.33/2012 г.,
  • Вестник Поглед от 11 юни 2007 г.,
  • Николай Хайтов. Дневник. Книга първа. София: Български писател, 1998.
  • Петър Величков. Страсти и скандали в царска България.
Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за