Мария Българска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Мария Българска (родена след 1081 г.) е византийска аристократка – протовестария, съпруга на Андроник Дука и майка на императрица Ирина Дукина. Мария е дъщеря на Траян – син на българския цар Иван Владислав и царица Мария. Майка ѝ е византийска аристократка – представителка на видните константинополски фамилии Контостепан и Фока.

Мария наследява големи поземлени владения в района на Охридското езеро. Получаваният значителен доход от владенията си Мария ползва основно, за да подпомогне политическите амбиции и кариера на мъжа си Андроник Дука. Някои историци са на мнение, че Мария е пример за успешната интеграция на членовете на династията на Комитопулите във византийското общество. Мария има и упражнява значимо политическо влияние през първите години от управлението на император Алексий I Комнин.

Внучката на Мария Анна Комнина хвали мъдростта и красотата на баба си в известната Алексиада:

имала корена на своя род в България и дотолкова привличала със своята красота и стройността на телесните части и членове, че нито една (жена) по онова време не бе се явила по-красива от нея[1].

В своята хроника съпругът на Анна Никифор Вриений също отделя място, за да отбележи красотата и благородството на Мария, която според думите му:

била най-красивата и най-умната от всички жени, съединявала с външната хубост и вътрешна красота и блестяла, освен със знатността на рода си, още и с добродетелна чистота и приятен нрав[2].

Мария Българска и Андроник Дука имат 5 деца – 2 сина и 3 дъщери:

Източници[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония    
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Maria of Bulgaria“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.