Направо към съдържанието

Международен съюз на социалистическата младеж

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Международен съюз на социалистическата младеж
Информация
Основана1907 г.
СедалищеВиена, Австрия
Сайтwww.iusy.org
Международен съюз на социалистическата младеж в Общомедия

Международният съюз на социалистическата младеж – МССМ (на английски: International Union of Socialist Youth – IUSY), основан през 1907 г., е най-голямата младежка политическа организация в света, представляваща около 140 организации-членки от повече от 100 страни.[1] Съюзът е младежта на Социалистическия Интернационал (СИ). Той обединява социалистическите, социалдемократически и работническите младежки организации от цял свят, за да се борят за свобода и човешки права, социална справедливост и демокрация, мирни решения на политическите проблеми и прекратяване на всички форми на дискриминация. МССМ работи чрез разработване и укрепване на членуващите в нея организации в различни страни, подкрепа на нови организации, публикуване на бюлетини и организиране на международни младежки събирания всяка година.

МССМ като политическа организация на младежта сътрудничи с всички движения на работниците и прогресивни организации в света. Той също така си сътрудничи с множество международни институции с цел разработване на политика, но и получаване на подкрепа за проекти и дейности.

МССМ е международна неправителствена организация с консултативен статут към Икономическия и социален съвет на ООН от 1993 г. насам.[2]

Инфорамция за МССМ

[редактиране | редактиране на кода]

Основното поле на дейност на Международния съюз на социалистическата младеж е в насърчаването на демокрацията, правата на човека и политиката за младежта. Работата на МССМ е тясно свързана с международни институции като Съвета на Европа, Организацията на обединените нации, Социалистическия интернационал, Европейския младежки форум и други, за да се застъпи за равни възможности и право на участие в политическия живот за младите хора по целия свят.

МССМ работи за укрепване на членуващите в нея организации, чрез предоставяне на широка мрежа за подкрепа на образователните семинари и семинари за обучение, насочени към повишаване на техния капацитет за борба за политически промени в съответните страни.

Конгресът на МССМ е най-висшият орган за вземане на решения. Той избира председателя, генералния секретар на Президиума и Контролната комисия. Конгресът на IUSY и Съветът на МССМ се провеждат на всеки 2 години. МССМ координира дейността си на две нива – регионално и глобално. Регионалната координация включва обсъждане на въпроси от общ интерес в рамките на региона и развитието на вътрешните и обществени дейности, за насърчаване на решения и политически предложения. Естествено, структурата и международният характер на МССМ позволяват на организацията да реализира съвместни дейности, чрез сътрудничество и координация между различните региони.

Президиумът се състои от председателя, генералния секретар и 18 заместник-председатели, които се срещат редовно, за обсъждане и разработка на политиката на организацията.

МССМ има пет регионални комисии – Американска, Африканска, Азиатско-Тихоокеанска, Европейска и в Средиземноморска, които се срещат ежегодно. Също така, IUSY има две постоянни работни групи – Феминизъм и ЛГБТ – които се занимават с въпроси, свързани с тези конкретни теми.

Секретариатът на организацията, воден от генералния секретар, организира всички дейности и е отговорен за финанси, комуникации, и ежедневната работа на организацията. Работните езици са английски, френски и испански.

Световният фестивал на Международния съюз на социалистическата младеж обединява хиляди активисти и се организира приблизително на всеки две или три години.

През август (24 – 27), 1907 г. се провежда среща на 20 представители на младежта от 13 държави в Щутгарт, Германия, на която се основава Младежкия социалистически интернационал като младежка организация на Втория интернационал.[1] Международният им офис се намира във Виена и останава там и до днес, с изключение на няколко кратки извънредни периоди.

Социалистическата младежка организация е изправена пред нарастващото влияние на национализма и милитаризма в Европа. Когато избухва Първата световна война през 1914 г., въпреки че по-голямата част на социалистическите партии открито подкрепят военните усилия на страните си, Младежкия социалистически интернационал остава непоколебим в принципна опозиция срещу войната и милитаризма.[1] Организацията е принудена да премести офисите си в Цюрих и от там тя публикува своя вестник, „Младежки Интернационал“, като призив за мир, и чрез нелегално разпространение, като се имат предвид обстоятелствата. Борбата за мир впоследствие се превръща в отличителна черта на социалистическата младежка организация.

Формирането на Комунистическия интернационал в Москва през 1919 г. официално разделя работническото и младежкото движение. Представители на социалистическите и социалдемократическите идеи се събират отново в Международното социалистическо движение на младежта през 1921 година.

През 1925 г., в навечерието на фашисткия преврат в Италия, младежката организация на страната е принудена да прекрати участието си в работата на Международното социалистическо движение на младежта. Това поставя началото на борбата срещу фашистката заплаха от страна на организацията. [3] През 1933 г. офисът в Берлин се евакуира в Прага.

След Втората световна война, на 30 септември 1946 г., на конгреса в Париж, организация официално става известна като Международния съюз на социалистическата младеж. От тогава започват да се присъединяват все по-голям брой младежки организации. От началото на 1950-те години МССМ включва 73 организации от 50 страни. От този момент, организацията се е увеличила повече от два пъти.

След Парижкия конгрес през 1960 г., МССМ се фокусира върху подкрепа на усилията за деколонизация и борби за независимост, особено в Африка и Азия.[4] През 1970 г. организацията активно привлича вниманието към нарушенията на човешките права от военни правителства в Южна Америка и изграждането на международни кампании за солидарност, особено срещу Пиночет в Чили и Сомоса в Никарагуа.

Международният съюз на социалистическата младеж предпазливо подкрепя процеса на демократизация в Източна Европа, защото организацията иска тези промени в полза на населението като цяло, а не просто на малък елит. Въпреки че надпреварата в ядреното въоръжаване е завършила с падането на Берлинската стена, преходът от авторитарни режими води до нови конфликти в тези региони. Трафикът на хора и бежанците, в резултат от граждански конфликти, се превръща в нов фокус на усилията от страна на IUSY. IUSY формира Балканската кръгла маса и Черноморската комисия, за да се улесни диалога и сътрудничеството между различните страни.

С поглед към бъдещето, все още има много работа за вершене. Съюзът се ангажира да работи с младежките организации-членки, за да се разработят ефективни средства за лечение и превенция на ХИВ-СПИН пандемията. Развитието на индивидуалните човешки права и свободи на много места е от особена важност. Последните събития показаха основното икономическо неравенство, което съществува в целия свят и привлече вниманието към борбата за социална справедливост и равенство.

Председател
Viviana Piñeiro, JSU, Уругвай
Генерален секретар
Beatriz Talegón, JSE, Испания
Вицепрезидент
Африка
Michaïl Baguian, JPDPPS, Буркина Фасо
Samuel Muyizzi, UYD, Уганда
Tecber Ahmed Saleh, UJSARIO, Западна Сахара
Америка
Alejandro Encinas, JD, Мексико
Felipe Jeldres, JS, Чили
Johanna Ortega, JPS, Парагвай
Rosa Montero, JLC, Колумбия
Азиатско-тихоокеански регион
Kah Woh Wong, DAPSY, Малайзия
Maybel Htoo, DPNS, Бирма
Европа
Anuka Pircxalava, YSG, Грузия
Åsmund Aukrust, AUF, Норвегия
Boris Ginner, SJÖ, Австрия
Evin Incir, SSU, Швеция
Roberta Capone, GD, Италия
Srđan Subotić, CSDY, Хърватия
Tim Schlösser, Jusos, Германия
Средиземноморски
Hanin Khoury, Fateh Youth, Палестина
Nimrod Barnea, YMY, Израел
BRT – Balkan Round Table: Mitja Cestnik. Словения
BSAC: Black Sea Area Region: Dimitri Tsikatshvili, Грузия
Председател на Контролната комисия
Michael Dehmlow, SJD-Die Falken, Германия
Членове на контролната комисия
Ana Ingrisch, DSU, Дания
Guillermo Miguelena, JAD, Венецуела
Marlon Cornelio, Akbayan Youth, Филипини
Suzete Danka, FRELIMO Youth, Мозамбик
С постоянна покана
Президентът на ECOSY ECOSY
Генералният секретар на ICFTU YO
Президентът на IFM-SEI International Falcon Movement – Socialist Education International

Президенти на МССМ

[редактиране | редактиране на кода]

Генерални секретари на съюза

[редактиране | редактиране на кода]
 • 1946 Пер Хакеръп (Дания)
 • 1954 Кърт Кристиансън (Швеция)
 • 1960 Пер Асен (Норвегия)
 • 1963 Стюр Ериксон (Швеция)
 • 1966 Иан Хакеръп (Дания)
 • 1969
 • 1971 Джери Свенсън (Швеция)
 • 1973 Джоан Пинбърг (Швеция)
 • 1975 Фрифрих О.Дж. Рол (Германия)
 • 1977 Ол Фиш (Дания)
 • 1979 Юка Оас (Финландия)
 • 1981 Бенгт Олсън (Швеция)
 • 1983 Робърт Кредиг (Германия)
 • 1985 Дирк Дриджбуумс (Белгия)
 • 1989 Ричард Торел (Испания)
 • 1993 Алфредо Ремо Лазерети (Аржентина)
 • 1997 Ензо Амендола (Италия)
 • 2006 Ивон Окалагън (Ирландия)
 • 2009 Йохан Хасел (Швеция)
 • 2012 Беатрис Талегън (Испания)

Международни срещи

[редактиране | редактиране на кода]

Международните младежки срещи с до 50 000 участници (1929 във Виена) са важна традиция на социалистическите младежки организации. През 1952 г., IUSY възстановяват отново тази традиция с първия „IUSY Camp“ във Виена.

 1. а б в 100 Years of Struggle for Peace and Equality. Berlin, August 2007, pg. 3-5.
 2. List of non-governmental organizations in consultative status with the Economic and Social Council as of 1 September 2011 // Economic and Social Council, United Nations. Посетен на 7 септември 2012.
 3. Frye (ed.), Sven et al. 100 Years of International Socialist Youth, Struggle for Peace and Equality in the World. vorwarts buch, Berlin, 2007. pg. 29.
 4. Frye (ed.), Sven et al. !00 Years of International Socialist Youth, Struggle for Peace and Equality in the World. vorwarts buch, Berlin, 2007. pg. 37.