Методи Калкашлиев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Методи Калкашлиев
дисидент от Република Македония
Роден
28 юли 1926 г. (92 г.)

Методи Кирилов Калкашлиев (Кукушлиев) е организатор на ученическа революционна организация, жертва на политическия терор в Социалистическа Република Македония.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Методи Калкашлиев е роден на 28 юли 1926 година в град Струмица, тогава в Югославия. Баща му Кирил е близък на идеите на историческата ВМРО и е племенник на Петър Дървингов. След Марсилския атентат в къщата му се извършва помен за Владо Черноземски, като на него присъстват още учителят Васил Карчев, Борис Нецев, Киро Куюнджиев, д-р Тома Фиданчев. Кирил Калкалашев е убит на 25 април 1945 година пред къщата си.

На 15 години Методи Калкашлиев се сближава с Ангел Запренов от Свети Врач и Коста Хаджимишев организират тройка и според думите им се заклеват в идеалите на ВМРО. Получават и четат томовете на Христо СиляновОсвободителните борби на Македония“ и „По трънливия път на македонското освободително движение“ на Иван Михайлов. Втора подобна среща правят Методи Калкашлиев, Коста Хаджимишев и Кръстьо Минанов, като ученици в Струмишката гимназия, в края на лятото на 1944 година. Групата им има за цел чрез културно-просветна дейност да реализира Независима Македония с подкрепата на Великобритания и САЩ. На 1 май 1946 година групата е разкрита от УДБ-а, след доноси на агент с псевдоним Феликс, а Методи Калкашлиев, Коста Хаджимишев, Любен Топчев, Георги Яръмов, Митко Пецев и Борислав Белев (последните трима са членове на Струмишката петорка) на 21 август 1946 година са изправени пред окръжния съд в Щип и осъдени на затвор[1]. Изпратени са в Скопския затвор, където се събират с революционнте групи на Наум Койзаклиев от Щип и Крум Чушков от Велес, а след това излежат присъдата си в Идризово. На 25 февруари 1951 година Методи Калкашлиев, Коста Хаджимишев и Любен Топчев преминават югославско-гръцката граница, след което са изпратени в лагер край Сития, Крит. Същата година през Италия се прехвърлят в Бразилия. Калкашлиев завършва архитектура и много специални курсове в университета в Сао Пауло[2]. Вероятно е организатор на МПО „Струмишката петорка“.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония