Мистасини

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Мистасини
Карта на езерото Мистасини
Карта на езерото Мистасини
Relief map of Canada.png
50.8833° с. ш. -73.4167° и. д.
Местоположение в Канада
Местоположение провинция Квебек
Координати 50°57′ с. ш. 73°42′ з. д. / 50.95° с. ш. 73.7° з. д.
Притоци Шалифор, Пепешкюасати, Такуа, Темисками и др.
Отток река Рупърт
Дължина 161 km
Ширина 19 km
Площ 2335 km2
Воден обем 150 км3
Надм. височина 372 m
Водосб. басейн 18 100 km2
Населени места Бе дю Пост
Мистасини в Общомедия
Карта на водосборния басейн на езерото Мистасини (оцветен в оранжево) и басейна на Рупърт (оцветен в жълто), изтичаща от езерото
Изглед от крайбрежието на езерото

Езеро Мистасини (на френски: Lac Mistassini) е най-голямото езеро в провинция Квебек. Площта му, заедно с островите в него е 2335 км2[1], която му отрежда 20-о място сред езерата на Канада. Площта само на водното огледало без островите е 2164 км2[1]. Надморската височина на водата е 372 м[1].

География[редактиране | редактиране на кода]

Езерото се намира в централната част на провинцията, на около 360 км източно от залива Джеймс (южната част на Хъдсъновия залив) и на около 520 км северно от Монреал. Мистасини представлява огромна дъга, простиращасе от юг-югозапад на север-североизток на разстояние от 161 км, а ширината му е 19 км. Максимална дълбочина 183 м. Обем на водната маса 150 км3.

Бреговата линия с дължина 1295 км е силно разчленена от многочислени по-големи и по-малки заливи, обособени главно в южната част като отделни водни басейни, свързани с основното езеро с тесни протоци, полуострови и острови. По цялата дължина на езерото, почти по средата преминава гирлянда от острови (Манитоуноук, Мария-Виктория, Дублон, Лемон и др.), които разделят цялото езеро на две обособени отделни части. Площта на всичките острови е 171 км2.

В езерото се вливат множество реки – Шалифор, Пепешкюасати, Такуа, Темисками и др., а изтича само една – Рупърт, която се влива в залива Джеймс. Площта на водосборния му басейн е 18 100 км2.

От ноември до юни езерото е покрито с дебела ледена кора. На южното му крайбрежие се намира единственото селище по бреговете му – Бе дю Пост (Пост Мистасини).

Бреговете на Мистасини са покрити с гъсти гори, съставени главно от смърч, бяла бреза, топола, лиственица и ела. Районите около езерото дълги години са били център на лов на животни с ценна кожа, поради което популацията на лисиците, видрите, рисовете, норките и бобрите съществено се е съкратила. В крайбрежните гори елените карибу са били практически изтребени, но американските лосове все още се срещат на големи стада. Във водите на езерото се въдят множество видове риба: щука, сива и езерна пъстърва и други пресноводни видове. През последните години районът на езерото става известен, като един от районите на Канада с интензивно отглеждане на синя боровинка.

Откриване и изследване[редактиране | редактиране на кода]

Съществуването на езерото е известно на франските заселници дълго време преди то да бъде открито. Още през 1603 г. френският изследовател Самюел дьо Шамплен го споменава в своите описания на Канада и го нанася на картите си.

Официално езерото е открито през 1663 г. от Гийом дьо Кутюр, който възглавява експедиция с 44 индиански канута, която се изкачва по река Сагеней, преминава през езерото Сен Жан, достига до езерото Мистасини и по река Рупърт се спуска до Хъдсъновия залив.

През 1672 г.[2] друг известен френски изследовател на Канада Шарл Албанел, възглавява официална правителствена експедиция, която повтаря маршрута на Гийом дьо Кутюр и на 18 юни 1672 г. основава търговски пункт (фактория) за изкупуване на ценни животински кожи на брега на езерото. Местоположението на факторията няколко пъти е било сменяно, докато през 1821 г. окончателно се установява на южното крайбрежие – Бе дю Пост (Пост Мистасини) (50°25′06″ с. ш. 73°52′26″ з. д. / 50.418333° с. ш. 73.873889° з. д.).

Бреговете на езерото и островите в него за първи път са детайлно заснети, проучени и картирани през 1880-те години[3] от канадския топограф Албърт Питър Лоу.

Етимология[редактиране | редактиране на кода]

Названието на езерото произхожда от „миста асини“, което на езика на местните индианци кри означава „голям камък“, поради големия камък с височина над 3 м извисяващ се от водите на езерото в близост до изтичането на река Рупърт от него.

През вековете, названието на езерото претърпява различно изписване. На първата официална карта на Канада от 1664 г. то е изписано като Outakgami, а на по-следващите карти от 1684, 1685 и 1688 г. – като Timagaming. През 1703 г. картографът Гийом дьо Лисл използва същото име, заедно с името Mistasin. На картите издадени през 1731 и 1744 езерото е вече само с едно название Mistassins, до края на века това название е изписвано по няколко варианта – Mistacinnee, Mistacsinney, Mistasinne, Mistasinia и др.

На издадената през 1808 г. карта от Джеймс Маккензи на владенията на „Северозападната компания“ езерото е изписано вече със сегашната си форма Mistassini и остава на следващите карти под това си име.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „География“         Портал „География          Портал „Канада“         Портал „Канада    
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Lake Mistassini“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.